Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Ivanić: Svi problemi i tenzije u regiji utječu na BiH

ivanic
30.03.2017.
u 12:35

Nama je europska perspektiva jako važna... Ako smo izolirani, unutarnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna - naglasio je Ivanić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je ovogodišnji kongres Europske narodne stranke koji se održava na Malti važnim za cijelu regiju, ali i za BiH jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Europe i posebno zapadnog Balkana.

Naglasio je značaj usvajanja posebne Rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška europskoj budućnosti cijelog regije, a u rezoluciji se navodi da je proces europskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

Europska narodna stranka pozvala je u usvojenoj rezoluciji članice i institucije Europske unije da se više fokusiraju na regiju zapadnog Balkana.

Ivanić se govoreći na ovom kongresu osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u BiH i regiji i naglasio da je perspektiva članstva u EU veoma značajna za cijeli zapadni Balkan.

- Svi problemi i tenzije u regiji imaju veliki utjecaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je europska perspektiva veoma važna i u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak sam optimističan. Ako smo izolirani, unutarnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna - naglasio je Ivanić.

Govoreći o obvezama koje su pred BiH na europskom putu, istaknuo je da ih se mora ispuniti iako to neće biti jednostavno, ali ako se pogleda situacija u BiH 22 godine nakon rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv te je pozvao sve da rade zajedno u cilju stabiliziranja zapadnog Balkana, a time i BiH.

Tema dvodnevnog kongresa Europske narodne stranke je "Budućnost Europe", a u fokusu kongresa su teme koje se tiču zapadnog Balkana i Brexita, kao i brojni izazovi s kojima se Europa suočava, vanjska i sigurnosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu Europske narodne stranke sudjeluju brojni lideri iz Europe i regije, među kojima su i lideri Europske unije, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, šefovi europskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri europskih političkih stranaka. 

Mladen Ivanić sudjelovat će danas i na Summitu lidera, koji će biti održan po završetku kongresa, a teme Summita su također Brexit i zapadni Balkan, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije