Podržali europski put BiH

Ivanić i Dodik suglasni: Nećemo podržati politizaciju Srebrenice

dodikivanic
Klix
Autori: agencije, Klix
28.05.2015.
u 16:44

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali su danas u Banjoj Luci o međusobnoj suradnji, europskim integracijama, provođenju reformi, ali i o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. srpnja, ističući da neće podržati politizaciju tog događaja.
Dodik je rekao da RS neće zaustavljati europski put BiH, ali da RS želi da bude vidljiva na tom putu. I Ivanić je dodao da njih dvojica imaju zajedničke poglede vezane za europski put BiH i da će uputiti zajednički zahtjev premijerima entiteta da ubrzaju reforme.

"Naše obveze su da iskoristimo povoljnu klimu koju nam daje EU. To je prilika koju ne smijemo propustiti", istaknuo je Ivanić.

Dodik je rekao da rezolucija o osudi genocida u Srebrenici neće dobiti podršku predstavnika RS-a u zajedničkim ustanovama. On se osvrnuo i na inicijativu potpredsjednika RS Ramiza Salkića da takvu rezoluciju uputi pred Narodnu skupštinu RS, tvrdeći da to nije mogao učiniti bez suglasnosti ureda predsjednika, a da ured takvu suglasnost nikad neće dati.

"To je politizacija i nametanje. Predstojeći događaj se namjerava iskoristiti u političke svrhe. Potrebno je odati počast žrtvama, ali ukoliko bošnjački političari nastave s ovakvim inicijativama sigurnosna situacija će biti usložnjena. Ne slažemo se sa sadržajem tih dokumenata, jer oni su političke prirode i ne doprinose miru. Zločin je potrebno osuditi i svi koji su zločine činili moraju biti kažnjeni, ali ovo je čista politizacija jednog važnog događaja", rekao je Dodik.

Ivanić je istakao da neće doći u Potočare na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici ukoliko taj događaj i dalje bude predmet političkog natjecanja.

"Natjecanje u donošenju rezolucija je stvaranje negativne političke energije. To rade oni koji se jednom godišnje sjete žrtava u Srebrenici i koji te žrtve koriste u političke svrhe. Spreman sam da odam puno poštovanje svim žrtvama, ali samo pod uvjetom da je to jedini smisao obilježavanja godišnjice. Ako se nastavi sadašnja politizacija tog zločina, ja u njegovom obilježavanju nikad neću sudjelovati. Kako je počelo, moj odgovor na poziv će biti - ne", rekao je Ivanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?