Sporni memorandum

Istraživanje nafte u FBiH po zakonima Walesa i Engleske

Nafta
01.10.2012.
u 09:04

Rezultati
do sada nisu vidljivi u Federaciji BiH za razliku od Republike Srpske

Iako je Memorandum o razumijevanju (MOR) Vlada Federacije BiH potpisala s najvećom svjetskom kompanijom za istraživanje i crpljenje nafte Shellom prije jedanaest mjeseci, do sada nisu napravljeni značajniji pomaci oko toga, a u javnosti predstavljeni ‘povjerljivi’ dokument rasvijetlio je da bi u slučaju realizacije posla gotovo jedinu korist imao nizozemski gigant jer su mu dodijeljene neviđene ovlasti i apsolutni monopol.

Ekskluzivna prava

“Ovim memorandumom o razumijevanju Vlada ustupa Shellu i njegovim povezanim osobama ekskluzivno pravo procjene proizvodnog potencijala hidrokarbonata na području primjene Memoranduma o razumijevanju, u razdoblju važenja memoranduma”, navodi se u dokumentu koji nosi naziv povjerljivo i koji je objavljen unatoč striktnoj zabrani što može svjedočiti i o naznakama oko propasti posla koji zapravo nikada nije niti počeo. Pri tome je u memorandumu navedeno više štetnih točaka pa se čak i ovome dokumentu daje veće značenje nego što imaju federalni zakoni. 
“Da bi provodio aktivnosti navedene u memorandumu i radio na ostvarenju ciljeva projekta Shellu nisu potrebna nikakva odobrenja, suglasnosti, licencije i dozvole vlade osim ovog memoranduma”, precizira se u dokumentu.

“U razdoblju primjene ovog memoranduma o razumijevanju Vlada ne smije davati bilo kojoj trećoj strani geološke i geofizičke podatke koji se tiču područje primjene MOR-a (izuzev povezanim osobama Shell-a) niti ponuditi, zaprimiti zahtjev, razmatrati, ili dodijeliti bilo kojoj trećoj strani prva na ispitivanje, istraživanje ili proizvodnju hidrokarbonata na cijelom ili dijelu područja primjene MOR-a, čime bi na bilo koji način dovela u pitanje bilo odredbe člana 2.1 bilo ciljeva projekta”, pojašnjava se. U najmanju ruku čudnovate su odredbe po kojima pravno tumači MOR.

Tajni podaci

“Ovaj memorandum o razumijevanju utemeljen je i tumači se u skladu sa zakonima Engleske i Walesa”. Po tome dokumentu u slučaju spora arbitraža bi se provela u Londonu, u Engleskoj na engleskom jeziku. Spornim se ocjenjuje i dio koji govori o obvezi da nekadašnji gigant Energoinvest ustupi i prenese na Shell sve rezultate geoloških istraživanja koje je Energoinvest stekao na osnovi licencije za geološka istraživanja dodijeljena od 12. rujna 2007. godine kao i rezultate svih prethodnih vlasnika licencije za geološka istraživanja pod uvjetima utvrđenim posebnim ugovorom o ustupanju između Energoinvesta i Shella.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?