pariz

Istražitelji upali u sjedište Googlea, sumnja se na utaju poreza od 1,6 milijardi eura!

istražitelji
24.05.2016.
u 14:48

Istražitelji su upali u sjedište Googlea u Parizu te se trenutno vrše pretresi ureda. Kako javlja BBC, radi se o istrazi navodne utaje 1,6 milijarde eura poreza.

Kako javlja Reuters, pretres u sjedištu kompanije traje od pet sati ujutro.

“U tijeku je racija u Googleu”, otkrio je izvor za Reuters, time potvrdivši pisanje francuskog dnevnika Le Parisien koji navodi da u pretresu sudjeluje oko stotinjak istražitelja.

“Cijela operacija bila je maksimalno tajna kako bi se izbjeglo curenje podataka”, ističe izvor Le Parisiena.

Iz Googlea se još nisu službeno oglasili o akciji, prenosi Net.hr

Nezakonite metode za smanjenje poreznih davanja

Porezni aranžmani internacionalnih kompanija nalaze se pod posebnom pozornosti vlasti, ali i javnosti u posljednje vrijeme. Nekolicina kompanija optužena je za korištenje nezakonitih metoda kako bi smanjili svoja porezna davanja. Europsko sjedište Googlea je u Irskoj, jednoj od zemalja s najnižim porezom na dobit tvrtka (12,5 posto) u EU-u, što mu omogućava da poreze plaća ondje, čak i kad je prodaja povezana s primjerice Velikom Britanijom.

Poznat je slučaj iz siječnja ove godine, kad je Google postigao nagodbu s britanskim vlastima o plaćanju dodatnog poreza u iznosu od 130 milijuna funti za period od 2005. godine, ali dogovor se našao pod žestokom paljbom kritičara.

Prema njima iznos nagodbe u visini od 130 milijuna funti je “neproporcionalno malen”, uspoređujući ga s obujmom poslovanja u Velikoj Britaniji.

I druge države, poput Francuske, tvrde da Google, Yahoo i još neki digitalni giganti generiraju profit u njihovoj zemlji, ali imaju svoju poreznu bazu u drugoj zemlji, gdje su korporativne porezne stope mnogo niže.

Francuska potražuje oko 1,6 milijardi eura povrata poreza od američke kompanije, kritizirane zbog korištenja agresivne tehnike za optimizaciju poreza, rekao je još u veljači jedan od izvora iz francuskog ministarstva financija.

EU želi razotkriti porezne malverzacije velikih kompanija

U travnju ove godine, EU je otkrio plan kojim želi prisiliti multinacionalne kompanije da razotkriju detalje svojih poreznih poslovanja. Morat će javno objaviti koliko plaćaju poreza u svakoj članici Europske unije, kao i izvijestiti o bilo kakvim uplatama na račune u specifičnim državama poznatijima kao poreznim rajevima.

Te izmjene zakona o “izvještavanju od zemlje do zemlje”, piše BBC, utjecat će na multinacionalne kompanije s više od 750 milijuna eura u prodaji.

Ključne riječi
EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?