Viši sud u Novom Sadu

Ispunjeni svi uvjeti za izručenje Sanjina Sefića BiH

sefic
04.11.2016.
u 17:49

Viši sud u Novom Sadu, u izvanpretresnom krivičnom vijeću, sastavljenom od troje sudaca toga suda, u postupku izručenja osumnjičenog Sanjina Sefića, rješavajući po molbi za izručenje Bosni i Hercegovini, na sjednici vijeća donio je rješenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Bosni i Hercegovini osumnjičenog Sefića radi vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Sarajevu, zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivičnog djela neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi.

U Obrazloženju odluke je, između ostalog, navedeno da je po provedenim izviđajnim radnjama, sudac za prethodni postupak cjelokupne dokumente  predmeta dostavio ovom vijeću na nadležno postupanje, te da je postupajući po molbi za izručenje Ministarstva pravde BiH, ovaj sud utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića, kazala je Feni glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Naglasila je kako su "kod ovakvog stanja stvari, pravne osnove za odlučivanje o izručenju osumnjičenog Sanjina Sefića Bosni i Hercegovini odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovora između Republike Srbije i BiH o izručenju i Europska konvencija o ekstradiciji s dodatnim protokolima".

- U konkretnom slučaju, ispunjeni su svi uvjeti za izručenje o kojima odluku donosi nadležni pravosudni organ, dok će konačnu odluku o izručenju donijeti, odnosno dati mišljenje, ministar nadležan za pravosuđe nakon što odluka izvanpretresnog vijeća postane pravnosnažna, kazala je Karapandžić.

Protiv rješenja izvanpretresnog vijeća nezadovoljna stranka može uložiti žalbu u roku tri dana od dana prijema pismenog otpravka Žalbenom sudu u Novom Sadu.

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je zamolnicu Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, koji se sumnjiči da je u Sarajevu 10. listopada, automobilom usmrtio dvije djevojke nakon čega je prebjegao u Srbiju.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je, vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a prema informacijama MUP-a SŽ, radi se o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti prometa i javnog reda i mira.

Sefić je u utorak, 11. listopada, u jutarnjim satima prešao državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Uhićen, je slobode 12. listopda u Novom Sadu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije