Skupština “Neretve”

Ispraviti nepravdu prema starim umirovljenicima

01.07.2016.
u 07:00

Udruga umirovljenika “Neretva” iz Mostara jučer je održala svoju jubilarnu desetu skupštinu, na kojoj su razmotrena i usvojena izvješća, počevši od onog o radu skupštine, preko financijskog pa do programa rada za tekuću godinu.

Borba za prava umirovljenika

Nakon toga upriličen je prigodan domjenak na kojem su članovi udruge, unatoč teškom položaju umirovljenika i brojnim problemima koji ih tište, veselo proslavili svoj jubilej.

Na svečanu skupštinu pozvani su i utemeljitelji udruge koji su je osnovali 27. 7. 2006. godine. Predsjednik Upravnog odbora Tomislav Primorac pročitao je podatke o desetogodišnjem radu, ističući razne oblike pomoći i aktivnosti, pa čak i one sportske, te zahvalio onima koji su imali razumijevanja za umirovljenike. “Prezentirali smo i naš odnos i aktivnosti prema strukturama vlasti. Tražili smo da se poboljša materijalno stanje umirovljenika u gradu Mostaru, ali ne samo Mostaru, već i cijeloj FBiH. Ovih dana donosi se zakon o MIO gdje smo imali panel-raspravu u Vladi FBiH o pojedinim člancima tog zakona, našim primjedbama i amandmanima na novi zakon. Naš je stav da stari umirovljenici novim zakonom ništa ne dobivaju, samo novi umirovljenici”, kazao je Primorac. Prema njegovim riječima, dobra stvar je riznički način isplata mirovina. “Umirovljenici koji su u mirovinu otišli od 2007. godine, imali bi povećanje mirovine, a stari umirovljenici neće dobiti ništa. To je jedan problem koji pokušavamo riješiti, da se vrši povećanje od 5% u prvom i zadnjem tromjesečju”, kazao je Primorac.

Isplata mirovina od 7. srpnja

Spomenimo i to da će isplata mirovina za lipanj u Federaciji BiH početi 7. srpnja, odlučeno je na sjednici UO Federalnog zavoda MIO.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17 maraka, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2174, 48 maraka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?