cijeli sustav

Ispod grada našli mrežu ISIL-ovih tunela

isil
Foto: VL FOTO
1/3
Autori: VLm, 24sata
26.11.2015.
u 17:26

Kurdski borci našli su u gradu Sinjaru u Iraku podzemne tunele koje je koristio ISIL. U tunelima su našli spavaonice, vreće s pijeskom, deke, jastuke, američki materijal za izradu bombi, lijekove i kopije Kurana, a tuneli su imali i struju. Kurdi su grad oslobodili ovaj mjesec nakon što je on više od godinu dana bio pod upravom ISIL-a, piše Daily Mail.

Shamo Eado, zapovjednik Pešmergi, odnosno kurdskih boraca rekao je da su našli između 30 i 40 tunela unutar grada. Pripadnici ISIL-a su tunele koristili kako bi se zaštitili od zračnih napada. U tuneli su pronađeni eksplozivi i oružje. Dva tunela su dugačka više stotina metara. 

Svaki tunel počinje i završava u kući, a u njih se ulazilo ili iz njih izlazilo kroz rupe u zidovima ili podu. Kuće su sada napuštene.

Tuneli su bili dovoljno visoki da u njemu može stajati odrasla osoba. Tuneli su se koristili i za kretanje militanata kroz teritorij Iraka i Sirije.  ISIL je zauzeo Sinjar u kolovozu 2014. godine.  Zarobio je i ubio tisuće stanovnika, uglavnom jezida. ISIL i dalje drži u zatočeništvu brojne žene jezida koje su natjerali da se preobrate na islam i da se udaju za militante. 

Dvije masovne grobnice: U jednoj je bilo 78 tijela žena

Kurdi su, nakon što su oslobodili grad, pronašli dvije masovne grobnice. U jednoj je bilo 78 tijela starijih žena, a u drugom su našli između 50 i 60 tijela muškaraca, žena i djece. Kurdski borci su Sinjar očistili od eksploziva, a kažu kako vjeruju da će naći još tunela. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije