Nedostatak sredstava

Isplata mirovina u Federaciji neće biti gotova ovaj tjedan

14.07.2016.
u 08:00

Isplata mirovina za lipanj neće biti okončana ovog tjedna, potvrđeno je za Klix.ba. Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO kaže za Klix.ba da je isplata započela 7. srpnja te da Federalnom zavodu MIO treba desetak radnih dana da okonča isplatu.

Na pitanje hoće li isplata biti okončana do kraja radnog tjedna, odnosno 15. lipnja, Kvesić kaže kako se boji da to, prema sadašnjoj situaciji, neće biti moguće.

“Zahvaljujući ovom aranžmanu s BH Poštom i nekim bankama, mi smo mnogim umirovljenicima isplatili mirovine, ali to je novac BH Pošte i banaka i mi njima to moramo nadoknaditi”, kaže Kvesić.

Tako će pojedini umirovljenici mirovine za lipanj dobiti 19. ili 20. srpnja kada bi trebala biti okončana isplata.

Vlada FBiH već punu godinu konstantno obmanjuje umirovljenike kako će se isplata mirovina uredoviti. Sredinom rujna potpisan je sporazum između Vlade FBiH i umirovljenika nakon čega su umirovljenici otkazali zakazane prosvjede. Glavna odredba sporazuma odnosila se na vrijeme isplate mirovina. Vlada FBiH je tada obećala da će od studenog mirovine biti isplaćivane do 5. u mjesecu što se nikada nije dogodilo. Vlada je tada prihvatila i donošenje niza reformskih zakona u ovoj oblasti i to do siječnja 2016. godine. Do sada nijedan zakon nije usvojen. Potom je u travnju 2016. održan sastanak kod predsjednika FBiH Marinka Čavare na kojem su vlasti obećale redovitiju isplatu mirovina počevši od 1. srpnja 2017. Sastanku su, osim Čavare, nazočili i čelnici Zavoda MIO, premijer Fadil Novalić i potpredsjednici Vlade FBiH Vesko Drljača i Jelka Milićević. Tada je resorni ministar Vesko Drljača poručio da će krizno razdoblje za isplatu mirovina biti svibanj i lipanj i to zbog velikog povećanja broja umirovljenika, ali da bi do stabilizacije moglo doći nakon lipnja. Drljača je svoje obećanje ponovio i 20. lipnja jasno rekavši da će mirovine biti isplaćene do 10. srpnja.

Kada se 7. srpnja počelo s isplatom mirovina, Drljača je obećao da će svi umirovljenici mirovine primiti do 14. srpnja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?