parlamentarni izbori

Islandski izbori: Pirati dolaze na vlast?

Islandski izbori
AFP
28.10.2016.
u 10:08

Island bi na prijevremenim parlamentarnim izborima u subotu mogao skrenuti ulijevo jer stranke s tog političkog spektra, koje po popularnosti predvodi Piratska stranka, imaju prednost u anketama nad vladajućom koalicijom desnog centra.

U subotu će 246.500 stanovnika s pravom glasa birati 63 zastupnika islandskog parlamenta Althinga.

Unatoč tome što bi islandsko gospodarstvo ove godine moglo rasti četiri posto, a nezaposlenost pasti ispod dva posto, vladajuća koalicija nije uspjela vratiti potporu izgubljenu nakon objave Panamskih dokumenata.

U njima je otkriveno da su tadašnji premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga imali 'offshore' kompaniju na Britanskim Djevičanskim Otocima. Gunnlaugsson je podnio ostavku nakon masovnih prosvjeda u travnju iako je tvrdio da nije ništa zgriješio.

Objava Panamskih dokumenata oživjela je osjećaje iz financijske krize 2008. i urušavanja islandskog bankarskog sustava te potaknula nepovjerenje u političku elitu.

Gunnlaugssonova ostavka nije zaustavila prosvjede i vlada je odlučila skratiti svoj mandat i raspisati prijevremene izbore. Redovni su trebali biti na proljeće iduće godine.

Napredna stranka i njezin čelnik, premijer Sigurdur Ingi Johannsson trenutno čine vladajuću koaliciju desnog centra s manjinskim partnerom Strankom neovisnosti.

Napredna stranka sada je na manje od 10 posto potpore i za eventualni ostanak desnog centra na vlasti, ovim dvjema strankama trebat će i treći partner. U tom slučaju premijer bi vjerojatno postao aktualni ministar financija i čelnik Stranke neovisnosti, koja je sada popularnija od progresivaca, Bjarni Benediktsson.

U anketama odlično stoji Piratska stranka, osnovana 2012., posebno među mladima. Po nekim ispitivanjima javnoga mnijenja, čak bi mogla postati najpopularnija u državi s otprilike petinom glasova.

"Izgleda da se krećemo prema vladi lijevog centra u kojoj bi bili 'pirati', zeleni i socijaldemokrati", rekla je profesorica na fakultetu političkih znanosti Stefania Oskarsdottir.

Taj će trojac, sudeći po anketama, trebati i podršku još neke od manjih stranaka koje će preći izborni prag.

U neobičnom potezu, Piratska je stranka nedavno pozvala oporbene stranke na razgovore o mogućem formiranju vlade. Na Islandu se, naime, o koalicijama tradicionalno pregovara nakon izbora.

Piratska stranka želi izmjenu ustava kako bi se obnovilo povjerenje u politički sustav u zemlji, obećava bolji zdravstveni sustav, borbu protiv korupcije i veću ulogu javnosti u procesu odlučivanja.

U nastojanju da se osnuje vlada lijevog centra, čelnica Piratske stranke Birgitta Jonsdottir rekla je da bi stranka mogla odustati od premijerske dužnosti. A to bi otvorilo put da premijerkom postane ugledna članica Zelenog pokreta Katrin Jakobsdottir.

Zeleni su bili dio vladajuće koalicije sa socijaldemokratima koja je vladala od 2009. do 2013. godine, a jedan od njezinih prvih poteza bila je aplikacija za članstvo u EU, što je postojeća vlada 2015. povukla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije