Kurdi slave

ISIL je izgubio dio grada, povlače se iz Kobanea

Kobani
Foto: Reuters/PIXSELL
16.10.2014.
u 09:10

Dopisnik BBC-ja javlja da su napadi usredotočeni na samo jedan dio grada, pa se pretpostavlja da je riječ o posljednjem naselju grada koje je pod ISIL-om

Kurdski dužnosnik Idriss Nassan kazao je za BBC da je Islamska država u zadnjih nekoliko dana izgubila oko 20 posto strateškog uporišta u gradu Kobaneu u Siriji te da se polako povlače, prenose 24sata.hr. 

- Kontrolirali su otprilike 40 posto grada, a sada manje od 20. Danas smo počeli operacije čišćenja na istoku i jugoistoku Kobanea, kazao je Nassan.

Dopisnik BBC-ja javlja da su napadi usredotočeni na samo jedan dio grada, pa se pretpostavlja da je riječ o posljednjem naselju grada koje je pod ISIL-om.

Glasnogovornik američke vojske kazao je da su Amerikanci samo u utorak i srijedu izveli 18 zračnih napada te da su do sada ubili stotine militanata. 

Svejedno, napominje da se situacija može promijeniti jer je militantima grad na granici s Turskom strateški bitan te od njega vjerojatno neće odustati. 

Barack Obama i europski čelnici zaključili su da stoga moraju više pomoći Kurdima kako bi zaustavili ISIL u Iraku i Siriji. 

Pentagon je, nakon više od dva mjeseca zračnih napada, dao ime svojoj operaciji u Iraku i Siriji, koju vodi protiv ISIL-a.

- Operacija je nazvana 'Apsolutna odlučnost' - rekao je novinarima Ed Thomas, glasnogovornik generala Martina Dempseya. Odluku o imenu, dodao je,  donijeli su prije nekoliko dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?