Teške optužbe Lavrova:

ISIL i Turska u tajnosti pregovaraju

Lavrov
10.02.2016.
u 14:14

U intervjuu za Moskovskij Komsomolets ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je kako Rusija ima informacije o tajnim kontaktima između turskih vođa i vođa Islamske države. 

- Tursko vodstvo je u potpunosti izgubilo dodir s realnošću. Razmatraju različite alternativne opcije jer su im zračni udari naših snaga ozbiljno ograničili njihove tradicinalne rute krijumčarenja - kazao je Lavrov te izrazio brigu zbog uznemirujućih poruka koje im stalno dolaze i javni i preko privatnih kanala 

- Turska je možda već počela polagati pravo na dijelove sirijskog teritorija pod izgovorom da tamo podiže izbjegličke kampove - istaknuo je Lavrov koji ipak vjeruje da  koalicija na čelu s SAD-om neće dozvoliti Turskoj da realizira svoje "sulude" planove o invaziji punih razmjera na Siriju. 

- Ne mislim da bi se to ikada moglo dogoditi. Provokacije o kojima sam govorio, kao što je podizanje šatorskih kampova ili pripreme za izgradnju objekata 100 ili 200 metara unutar sirijskog teritorija, ipak ne predstavljaju upad punih razmjera - naglasio je Lavrov.

Nekad su bili najveći prijatelji

Odnosi između Rusije i Ankare pogoršali su prije tri mjeseca kad je Turska  srušila ruski vojni zrakoplov Su-24 nakon što je nenajavljeno iz Sirije ušao u turski zračni prostor i tamo se nalazio 17 sekundi. Dotad su obojica predsjednika, koja već godinama vladaju autoritarno i čvrstom rukom, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, hvalili jedan drugoga. Putin je turskog lidera nazivao "čovjekom snažnog karaktera" a Erdogan je na sve načine pokušavao učvrswtiti ekonomske i prijateljske veze dvaju zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije