na toj funkciji ĆE biti 21 mjesec

Irena Hadžiabdić nova predsjednica SIP-a

SIP BiH
01.01.2017.
u 14:00

Dužnost predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) od danas će obavljati Irena Hadžiabdić koja će na toj funkciji biti 21 mjesec.

SIP BiH na sjednici održanoj 22. prosinca prošle godine proveo je proceduru izbora predsjednika. Od 31. ožujka 2015. do 31. prosinca 2016. godine dužnost predsjednika je obavljao Ahmet Šantić.

Irena Hadžiabdić rođena je u Zenici 1960. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zenici, a zvanje diplomiranog pravnika stekla je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon toga završila je postdiplomske studije u Velikoj Britaniji iz oblasti ”Europskih politika, prava i menadžmenta”. Doktorsku disertaciju pod nazivom ”Europski demokratski standardi i izborni sustav BiH” obranila je na Pravnom fakultetu u Zenici.

Radila u Upravno-pravnom odjeljenju Ministarstva unutarnjih poslova Zenica (CSB Zenica). Od 1997. do 2001. godine naizmjenično je radila na poslovima u Odjelu za izbore i Odjelu za demokratizaciju u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) u Travniku i Zenici.

Za izvršnu direktoricu ureda Međunarodne fondacije za izborne sustave (IFES ) za BiH imenovana je 2001. godine.

U rujnu 2007. godine Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH imenovao ju je za članicu SIP BiH, a dužnost predsjednice SIP-a obavljala je od siječnja 2010. do rujna 2011. godine.

Nakon isteka sedmogodišnjeg mandata ponovo je imenovana za članicu SIP BiH 27. travnja 2016. godine, a dužnost predsjednice SIP-a obavlja od 1. siječnja 2017.godine.

Od 2002. do 2016. godine na pozive UN-a, OSCE ODIHR (Odjel za izbore Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi), Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) bila je članica timova za procjenu provedbe izbora u šesnaest zemalja.

Od lipnja 2011. do septembra 2012. godine bila je predsjednica Udruženja europskih izbornih zvaničnika (ACEEEO). Predstavljala je SIP BiH u Izvršnom odboru ACEEEO-a i u Odboru za nadzor i reviziju Udruženja svjetskih izbornih tijela (A-WEB) do listopada 2016. godine.

U Odbor direktora Međunarodne fondacije za izborne sustave sa sjedištem u Wasingtonu imanovana je 2014. godine.

Dobitnica je međunarodne nagrade za izuzetna dostignuća u izbornom menadžmentu, koja joj je dodijeljena 2013. godine u Kuala Lumpuru, priopćeno je iz SIP-a./

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?