UTVRDA DŽIHADISTA

Iračke snage nakon velike akcije ušle u Faludžu

UTVRDA DŽIHADISTA
30.05.2016.
u 09:25

Iračka vojska rano je ujutro po lokalnom vremenu krenula u veliku akciju u kojoj su uspjeli ući u Faludžu, grad koji je bio u rukama Islamske države.

General pukovnik Abdelwahab al-Saadi, zapovjednik zadužen za operacije kazao je kako su iračke snage prilikom napada na grad imale zračnu potporu iračkih i snaga međunarodne koalicije. Imali su i potporu u obliku topništva i tenkova, javlja AFP.

“Snage za borbu protiv terorizma (CTS), policija Anbara i iračka vojska oko 4 sata ujutro krenuli su u Faludžu iz tri pravca”, objašnjava al-Saadi i dodaje kako postoji otpor Islamske države.

Uključenost elitnih snaga (CTS) za obilježava početak faze uličnih borbi u gradu u kojem su američke snage 2004. godine vodile neke od svojih najtežih bitaka još od rata u Vijetnamu.

Operacija koja je pokrenuta prije tjedan dana prethodno je bila usmjerena na osvajanje sela i ruralnih područja oko Faludže koja se nalazi samo 50 kilometara zapadno od Bagdada.

Procjenjuje se kako se u gradu nalazi oko 50 tisuća civila te da je samo nekoliko stotina obitelji uspjelo pobjeći prije početka napada. Zbog velikog broja civila strahovalo se da će ih džihadisti početi koristiti kao živi štit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?