Požari u Hercegovini

Intervencija iznad Blagaja i u Sjevernom logoru

Vatra
01.09.2012.
u 15:34

Požar velikih razmjera na području Gradina - Dretelj - Trebižat - Zvirovići - Crno brdo prema općini Čitluk, zahvatio je više od 1.000 ha brda i borove šume

Temeljem usmene informacije od dežurnog dispečera u PVP-i Mostar, trenutno vatrogasci interveniraju u mjestu Žulja iznad Blagaja i u Sjevernom logoru, navodi Federalni operativni centar civilne zaštite u dopuni redovnog izvještaja o stanju na području Federacije BiH.

Po njegovim riječima, situacija s požarom na području Prijevorac - Pločno - Zijemlje je bez promjena, a vatrogasci interveniraju samo u slučaju kada su ugroženi stambeni objekti.

Što se tiče Općine Konjic u dopuni izvještaja se navodi da je, na temelju usmene informacije koju su dobili od voditelja Službe CZ-e Općine Konjic Huseina Hodžića, situacija s požarom na potezu Boračke drage - Kiser - Boračko jezero i dalje teška. Sve raspoložive snage su na terenu, gdje im pomoć pružaju i kolege iz Zenice s jednim vatrogasnim vozilom. Očekuje se pomoć OSBiH u ljudstvu i zračnim snagama, jer se požar neće moći drugačije ugasiti.

Općina Čapljina - Prema pisanoj informaciji iz OC CZ - a Čapljina, požar velikih razmjera koji je aktivan protekla 24 sata na području Gradina - Dretelj - Trebižat - Zvirovići - Crno brdo prema općini Čitluk, zahvatio je više od 1.000 ha brda i borove šume. Vatra nošena vjetrom trenutno se širi na područje Bodenici-Zvirovići i brdo Crnica prema Međugorju i općini Čitluk. Vatrogasne postrojbe, mještani i pripadnici OSBiH su protekli dan i noć, nadljudskim naporima obranili više od 300 kuća u spomenutim naseljima.

U akciji gašenja požara pored pripadnika OSBiH, jutros od 8 sati do 10 sati djelovao je helikopter OSBiH. Ostvareni učinak djelovanja helikoptera je odličan. Posada je od 10 sati u vojarni "Božana Šimovića" u Čapljini. Stanje na požarištu je mnogo stabilnije, nastavljeno je djelovanje vatrogasnih snaga na terenu gdje je helikopter djelovao. Požar se smiruje ali još nije lokaliziran, borba s vatrom i dalje traje, sve angažirane snage su i dalje na terenu.

U 9 sati pristigla je dojava o izbijanju novog požara iznad naselja Šurmanci koji se širi prema kućama, a zbog zauzetosti snaga zatražena je pomoć vatrogasca iz Čitluka.

Općina Jablanica -  Prema usmenoj informaciji od voditelja Službe CZ – a općine Jablanica Omera Nezirića požar na području sela Glogošnica i dalje prijeti kućama. Vjetar rasplamsava požar, koji se nadljudskim naporima angažiranih resursa drži pod kontrolom. Prema neslužbenoj informaciji, očekuje se pomoć jedne cisterne iz Sarajeva. Apeliraju na daljnju pomoć u nabavci naprtnjača, pošto imaju veliki broj dobrovoljaca koje ne mogu adekvatno opremiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?