Zvonimir Čilić u Mostaru

Informativna žila kucavica središnje Bosne

27.10.2016.
u 07:00

Nakon Viteza i Zagreba knjiga novinskih tekstova “Ljudi i vrijeme, 1994. - 2014.”, Večernjakova novinara Zvonimira Čilića, predstavljena je i u Mostaru, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Dvije heroine

Uz autora, o knjizi su svoje dojmove iznijeli predstavljači Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH, dr. fra Iko Skoko i novinar Tvrtko Milović. Ovo vrijedno djelo predstavljeno je u intimnom i nadasve ugodnom ozračju, a događaju su nazočili brojni Čilićevi prijatelji i kolege iz Mostara i Hercegovine te studenti iz središnje Bosne. Rupčić je svoje izlaganje o knjizi temeljila na stradanju obitelji dviju heroina Anice Jurić iz Kaknja i Serafine Lauš iz Viteza koje su u proteklome ratu izgubile muževe i po tri sina, a i same su bile ranjene.

“Ključno pitanje upućeno svima nama je zašto ih ne znamo” - kazala je Rupčić.

I doista, nismo ni svjesni kako mi u Hercegovini, a o sunarodnjacima u Hrvatskoj da i ne govorimo, vrlo malo znamo o teškom stradanju srednjobosanskih Hrvata. Zbog toga je ova knjiga kolege Zvonimira Čilića utoliko i vrjednija jer nam pomaže razumjeti njihovu kalvariju. Slovom i brojkom u Lašvanskoj dolini pobijena su 653 Hrvata, a da za njihovu smrt nitko nije odgovarao. Nije uzalud fra Iko Skoko kazao da je “ova knjiga informativna žila kucavica središnje Bosne”.

S druge strane, dobro je znati da na prostoru Lašve danas živi 100.000 Hrvata.

Fra Iko Skoko se u svome izlaganju prisjetio Bijeloga puta i osvjedočenog prijatelja Hrvata središnje Bosne, nedavno preminulog dr. Slobodana Langa.

Hercegovačko podrijetlo

Čilićev mlađi Kolega Tvrtko Milović kazao je da “mi možemo biti sretni što imamo Zvonimira Čilića, jer ga ovi drugi nemaju”.

Čilić je kazao kako je ponosan što mu se pružila prilika predstaviti knjigu u Mostaru. “Ja sam podrijetlom Hercegovac, moji su preci iz Međugorja i ovdje se osjećam kao kod kuće. Mi Hrvati u BiH moramo biti jedinstveni, zbiti svoje redove jer samo tako možemo opstati” - kazao je Zvonimir Ćilić na predstavljanju knjige u Mostaru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije