“U inat godinama 2”

Indexi su bili uzor mnogima, pa i svojim suvremenicima, a ostali su to i do zadnjih dana

27.10.2016.
u 07:00

Drugo izdanje knjige “Indexi - u inat godinama”, autora Josipa Dujmovića, predstavljeno je u utorak u Zenici. Prvo izdanje knjige o Indexima Dujmović je objavio 2006., a proteklih deset godina vrijedno je radio da bi sabrao nove detalje iz života jednog od najznačajnijih pop rock bendova s ovih prostora. Uz pomoć indexovaca i njihovih suradnika, njegovo drugo izdanje knjige sadrži puno veći broj fotografija, priča, ali i anegdota s putovanja, nastupa ili života članova Indexa.

“Koliko god bila važna skupina, dosadno je gledati samo fotografije. U drugom izdanju imamo velike priče, ali i pričice kao i anegdote preko kojih Indexe vidimo kao ljude bliske nama, kao ljude uz koje i s kojima smo rasli. Ova knjiga ima veliku vrijednost, a motiv da ove godine bude objavljena je pjesma ‘Pružam ti ruke’ koja je objavljena prije točno 50 godina”, kazao je Dujmović.

Pjesma “Pružam ti ruke” objavljena je 1966. godine i to je bila prva autentična bh. rock pjesma koja je imala svjetske vrijednosti rock pjesme. Knjiga “Indexi - u inat godinama” objavljena je kao prva knjiga u sklopu edicije u “Zoni muzike” u sklopu Opće biblioteke u Zenici, a ediciju će uređivati Zeničanin Haris Abdagić.

Predstavljanju knjige nazočili su i bivši član Indexa Sinan Alimanović, te autor nekih od njihovih velikih hitova Želimir Altarac Čičak, koji su dali svoj komentar na Dujmovićevu knjigu o legendarnim sarajevskim Indexima.

“Da bi se mali ljudi razvijali, potrebno je da im se posvetimo svi maksimalno i objasnimo što se događalo nekad. Glazba nije počela sa Sinanom Alimanovićem, već možda s Dejanom Zagorcem ili nekim prije. Treba ljude upoznati što je nekada bilo u BiH. Problem je politika jer političari, odnosno paralitičari, smatraju umjetnost slabom karikom i gase je svakim danom”, izjavio je Alimanović. Želimir Altarac Čičak nazočio je promociji knjige u Zenici, a iako nije imao priliku njezin sadržaj pročitati, naglasio je da su Indexi bili uzor bendovima u BiH, ali i šire.

“S Indexima sam doslovce od prvog dana, s Davorinom Popovićem sam bio prvi susjed. Indexi su bili pioniri sarajevske, bosanskohercegovačke i Titove Jugoslavije. Bili su uzor mnogima, pa i svojim suvremenicima, a ostali su uzor i do svojih zadnjih dana. Vrlo malo bendova na prostoru BiH i šire regije moglo se nositi s Indexima. Legendarni Indexi neka žive, pa barem u pisanim zapisima”, izjavio je Čičak te dodao da će uskoro objaviti i svoj autorski sadržaj o glazbenoj sceni.

Večer u Općoj biblioteci u Zenici zvukovima gitare i stihovima pjesama Indexa uljepšao je Haris Abdagić, a nazočni su uživali u sjećanjima o bendu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije