Galerija "Aluminij"

Idući tjedan otvaranje izložbe hrvatskog slikara Matka Trebotića u Mostaru

izlozba
04.02.2016.
u 12:50

Riječ je o izvrsnomu postavu, koji čine slike, crteži, akvareli i skulpture, a kojim se uspješno prožima sveukupnost pet desetljeća trajanja umjetničkoga stvaranja Matka Trebotića, kazao je Darko Juka

Retrospektivna izložba hrvatskog likovnog velikana Matka Trebotića dolazi u Mostar, a otvaranje je zakazano za četvrtak, 11. veljače s početkom u 19 sati u galeriji "Aluminij".

- Riječ je o izvrsnomu postavu, koji čine slike, crteži, akvareli i skulpture, a kojim se uspješno prožima sveukupnost pet desetljeća trajanja umjetničkoga stvaranja Matka Trebotića. Izložbu postavljamo u suradnji sa Studijem povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, fakulteta pod čijim je pokroviteljstvom otisnut i zadivljujući katalog, kao dostojno dokumentirano svjedočanstvo ovoga vrsnog pothvata – kazao je rukovoditelj Galerije "Aluminij" Darko Juka, podsjećajući kako je Trebotić posljednji puta samostalno u Mostaru izlagao prije točno 15 godina, i tada u galeriji "Aluminij".

Okosnicu ove izložbe, uokvirene pod imenom "Univerzum" Trebotić, čini posljednji ciklus njegovih slika, koje su nastajale od 2009. godine do danas, a koje slikar pojednostavljeno naziva bijelima. U spomenutomu je razdoblju, kako je zapisao kustos splitske izložbe Branko Franceschi, Trebotić najpotpunije realizirao svoju osobnu kozmogoniju. Inače, nakon Dalmacije i Hercegovine, ova će retrospektiva u travnju biti postavljena i na hrvatskomu sjeveru, točnije u Zaprešiću, u Muzeju Matija Skurjeni.

 Kustos mostarske izložbe, dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, pisac opsežnoga kataloškog osvrta na retrospektivu Trebotićeva stvaranja, ovoga slikara naziva protejskim tragateljem za slikom. U tekstu, imena "Svjetlost i svjesnost", on zapisuje kako je ekstaza istom istinom druge priče, priče kojoj je dodijeljena forma u obliku bijelih slika, ali u kojoj bjelina prestaje biti za svjetlost, a nastavlja postojati kao svjesnost.

 Matko Trebotić je rođen 1935. godine, u Milni, na otoku Braču (Hrvatska). Godine 1961. diplomirao je na beogradskomu (Srbija) arhitektonskom fakultetu, a tijekom 1971. i 1972. pohađao je čuvenu Folkwangschule u Essenu (Njemačka), kao meisterschuler, kod prof. Hermana Schardta. Od 1970. godine intenzivno izlaže diljem svijeta, te do sada ostvaruje više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložbi. O njegovu je radu tiskano pet monografija, snimljeno više televizijskih filmova, a djela mu se nalaze u brojnim domaćim i inozemnim zbirkama i muzejima. Autor je veličanstvenoga Jadranskog triptiha – svečanih zastora za hrvatske narodne kazališne kuće Splita, Dubrovnika i Rijeke. Dobitnikom je čitavoga niza prestižnih nagrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije