Virtualni novac

Idealan za skrivanje tragova: ISIL sve više koristi bitcoin

ISIL
VL FOTO
27.11.2015.
u 11:15

Grupa hakera navela je da je locirala nekoliko bitcoin naloga koje ISIL koristi za financiranje svojih operacija, a na jednom od njih nalazi se čak tri milijuna dolara.

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država našli su novi način na koji mogu raspolagati novcem, a da ne budu sumnjivi. Riječ je o bitcoinu, virtualnom novcu, a cyber aktivisti navode da je proteklih dana primijećeno da islamisti više ulažu u ovu vrstu valute.

Kako prenosi Fox, grupa hakera navela je da je locirala nekoliko bitcoin naloga koje ISIL koristi za financiranje svojih operacija, a na jednom od njih nalazi se čak tri milijuna dolara u ovoj virtualnoj valuti. Fox javlja da je američka vlada bitcoin kao način plaćanja na neki način  stavila pod povećalo jer zbog svoje prirode može poslužiti teroristima kao izvor financija, bez ostavljanja ikakvog traga.

Najpoznatija virtualna valuta bitcoin ušla je u opticaj 2009. godine . Za razliku od konvencionalnog novca, bitcoin je kreiran na računalu, ne postoje banke niti ograničenja oko slanja, a digitalni fondovi mogu se unovčiti u pravi novac.

Prihodi ISIL-a kreću se između 468 i 520 milijuna dolara godišnje, a glavni izvori prihoda su pljačke i prodaja nafte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije