ZELEN TRŽNICA

I SMS-om do cijene povrća

trznica
PIXELL
10.03.2011.
u 09:48

Primjerice, za cijenu banane ukucajte ključnu riječ BAN i pošaljite na broj 091/41 59 00, a cijena SMS poruke je 0,50 KM + PDV, kazao je Vladimir Iveljić, administrator AgroLinka

Imate viška krumpira ili, pak, želite kupiti orahe? Na vašoj tržnici je to jeftino ili je pak preskupo. Koliko to stoji u Sarajevu, Čapljini, Banjoj Luci...? Dovoljna je samo SMS poruka.

Ništa novo, rekli bi primjerice Amerikanci ili pak Nijemci, ali za građane Bosne i Hercegovine uspostavljanje sustava tržišnih informacija o cijenama voća i povrća na pet vodećih tržnica u BiH je novina, ali i korak naprijed.

S pet glavnih tržnica

Naime, Poljoprivredni informacijski centar AgroLink iz Banje Luke uspostavio je sustav tržišnih informacija o cijenama voća i povrća s tržnica u BiH - Arizona, Bijeljina, Banja Luka, Sarajevo i Čapljina. Ovo je prva ovakva usluga u BiH, a Agro link svakodnevno prikuplja cijene voća i povrća s veletržnica i objavljuje ih na svom web-portalu. Za one koji nisu uz računalo, informacije su dostupne preko SMS poruka poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

-Za cijenu jedne SMS poruke dobivate minimalne i maksimalne cijene u KM/kg jednog proizvoda s pet veletržnica u BiH. Primjerice, za cijenu banane ukucajte ključnu riječ BAN i pošaljite na broj 091/41 59 00. Cijena SMS poruke je 0,50 KM + PDV, objasnio je Vladimir Iveljić, administrator AgroLinka.

Prema njegovim tvrdnjama, postoji veliki broj članova koji se svakodnevno upoznaju s cijenama na najvećim tržnicama u BiH.

-AgroLink info centar za poljoprivredu osnovan je kako bi omogućio dostupnost i protok informacija koje su korisne za sve subjekte iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Ovo je posebice važno za proizvođače koji prodaju svoje proizvode na lokalnim i regionalnim tržnicama, a pomažu im da argumentirano pregovaraju s veletrgovcima, da lakše odluče na kojim tržištima žele prodavati ili da donesu odluku o skladištenju proizvoda do povoljnijeg razdoblja prodaje te da planiraju buduće usjeve, kazao je Iveljić.

Na ideju se došlo zbog nepostojanja tržišnog sustava informacija u BiH.

-U nekim zemljama postoji ovaj sustav i financiraju ga državne institucije. Informacije su dostupne preko njihovih web-portala i uključuju informacije o veleprodajnim cijenama voća i povrća na veletržnicama, kazala je Svjetlana Mihajlović, direktorica AgroLinka. Projekt su podržali USAID i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sve o poljoprivredi

Na stranici se, između ostalog, nalazi baza podataka s oko 1200 kontakata. Svaki od kontakata je na neki način vezan uz sektor poljoprivrede, imamo tu individualne proizvođače, tvrtke, zadruge, udruženja, prerađivače, otkupljivače poljoprivrednih proizvoda itd… -Pratimo detaljno zakonsku regulativu iz oblasti poljoprivrede na entitetskoj i državnoj razini, objave tendera i grantova iz sektora poljoprivrede, informacije o povoljnim kreditnim sredstvima, kao i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju i na entitetskim i općinskim razinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?