Obljetnica u Mostaru proslavljena 22. godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane

HVO je branio BiH, neki žele promijeniti povijest

HVO nas vodi
Foto: VL FOTO
05.04.2014.
u 10:21

Doprinos obrani BiH HVO veći od onoga Armije BiH. Hrvati su kroz stradanja pokazali koliko vole ovu zemlju. Danas smo svjedoci pokušaja da se povijest piše onako kako neki žele.

                U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače jučer je proslavljena 22. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane i 9. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH. U prepunoj velikoj dvorani Kosače nazočni su se podsjetili herojske uloge koju je HVO imao u osnivanju današnje neovisne BiH, te ratnih događaja od prije 20 godina. - Mogu slobodno reći kako je doprinos obrani BiH HVO veći od onoga Armije BiH. Hrvati su kroz stradanja pokazali koliko vole ovu zemlju. Danas smo svjedoci pokušaja da se povijest piše onako kako neki žele. To nećemo dopustiti – rekao je Željko Raguž, predsjednik Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Ispraviti propuste

Dodao je kako je Centar koji vodi osnovan tek prošle godine, dok su Bošnjaci sličnu instituciju napravili već 1992. godine, a Srbi 1999. - Iako smo kasno pokrenuli ovaj proces, mislim da nismo zakasnili. Tu smo da ispravimo propuste i objektivno prikažemo događaje iz povijesti – naglasio je Raguž. On je u svom obraćanju iznio sve bitne detalje oko osnivanja HVO-a, ratnog puta, ustroja, pa sve do njegove integracije u Oružane snage BiH. Inače, svi jučerašnji govornici su poručili kako je HVO osnovan s ciljem pružanja otpora otvorenoj agresiji na BiH od srpskih snaga, te kako su Hrvati imali pravo na samoorganizaciju kako bi zaštitili svoj narod i zemlju u kojoj žive. - Hrvatskoj nitko nije pomogao kao Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Kroz HVO Hrvati su štitili svoj narod, Bosnu i Hercegovinu, te se na kraju obranili od otvorene agresije. Uloga HVO-a ne smije biti zaboravljena – poručio je gost jučerašnje svečanosti, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Hrvatske Ante Nazor. Jučerašnjoj svečanosti je nazočilo nekoliko stotina učenika mostarskih osnovnih i srednjih škola, te studenata Sveučilišta u Mostaru.

Knezović kao iznenađenje

Vjerojatno je malo njih znalo kako je danas popularni glumac Slaven Knezović prije dva desetljeća bio pukovnik HVO-a. Kroz anegdote je pričao o događajima tijekom rata, topovima popularno zvanim “Slavujima” koji su imali veliku ulogu u ratu, te je na kraju dobio najveći pljesak publike u Kosači. Događaju su nazočili brojni politički predstavnici, članovi Hrvatskog narodnog sabora u BiH, kao i brojni predstavnici braniteljskih udruženja proisteklih iz Domovinskog rata.     

Ključne riječi

Komentara 5

KA
kankankan
15:39 05.04.2014.

Kako vas nije stid takve naslove davati ?

Avatar Izdajnik
Izdajnik
17:53 05.04.2014.

Povijest je duga i komplicirana.Karte su se pravile krvavo.Od raspada bivše države do danas iz dana u dan mijenjala se pozicija.Kad je Slovenija otišla Bosna ne bila bratska republika.Kad ne Hrvatska otišla žene Bosne su nosile cviječe na tenkove Jna.Selo Ravno je sravnjeno Alija kaže to nije naš rat.Osniva se Hvo..Glasaju Hrvati za Bih.ide se zajednički protiv srpske okupacije..Hrvatska naoružava To počinju sukobi..hercegovci vuku konce ..sluša se Mostar i Zagreb Hrvati su jedinstveni.Armija Bih prerasta iz To..traži se da Hvo bude pod komandom Armije .Hrvati su osnovali Herceg Bosnu štiteći svoje i prava i teritlrij. Sada već jak Armija napada..Hrvati se brane..Hrvati su izbjegli iz većine mjesta gdje su slabiji.Protjeruju se muslimani jer prave se pozicije..Rat je teški sa žrtvama i zločinima...Pod nadzorom amerike Muslimani i Hrvati nekako.prave zajedničku strategiju..zaustavljeju se Srbi Dejgon donosi kraj agonine..ratstaje žrtve teške kod svih..ubijaju se članovi Armije Bih po.pojedinim gradovima koji nisu Muslimani čiste se redovi skidaju.ostali.Hrvati i Srbi drže svoje.Sada vec Bosnjaci pokušavaju praviti unitarnu Bih.To Hrvatske i Srpske žrtve nikada neće dopusgiti.Lopovluk u privatizaciji.Svak krade svoje i Sda i Hdz I sds .Svi politićari izašli iz rata su debelo bogati Hvati vole Hrvatsku.Srbi Srbiju.Pomalo.i Bosnu.Ali...nećemo Bosanski jezik..nedamo svoje nikada.Pomalo se iseljavamo..Branili.smo Bosnu. Herceg Bosnu.Prvi ustali progiv jake Jna.Bosna je otvoreno pitanje istoka i zapada.Konci se vuku daleko.Republika Srpska Postoji svidjelo se ili ne.Hrvatima komanduje Komšić ..pripadnik Armije koja ne ratovala Protiv Hvo..smješno a istinito a treći entitet..ili neko pravo Hrvatima Ha Ha imamo Bosnu kome ne odgovara..to je Bosna u Europskoj uniji odnosno Bošnja

KA
kankankan
15:36 05.04.2014.

Bivši premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić, zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO Valentin Ćorić i predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić terete se da su počinili zločine u okviru "udruženog zločinačkog poduhvata" predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj".

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije