prošlo je 25 godina

Hrvatska se poklonila nevinim žrtvama Vukovara, mnoštvo hodočasnika iz BiH, od Neuma do Posavine

vukovar
Foto: Željko Hladika/24sata
1/7
18.11.2016.
u 19:00

Osim iz Hrvatske jako puno je hodočasnika bilo iz BiH, od Neuma do Posavine. Svi su oni imali samo jedan cilj, doći i pomoliti se za žrtve i pokazati Vukovaru da su uz njega bili prije 25 godina kao i danas.

Nikada duža Kolona sjećanja u Vukovaru kao ove godine. U jednom trenutku zatvorio se krug od oko pet kilometara između onih koji su i išli prema Memorijalnom groblju i onih koji su se već pomolili i poklonili svim nevinim vukovarskim žrtvama. U koloni je bilo preko 100000 ljudi, svih dobnih uzrasta, starijih, mladih pa i djece najmlađe dobi. 

Hrvatska je u petak bila u Vukovaru došla se pokloniti svim nevinim žrtvama. Osim iz Hrvatske jako puno je hodočasnika bilo iz BiH, od Neuma do Posavine. Svi su oni imali samo jedan cilj, doći i pomoliti se za žrtve i pokazati Vukovaru da su uz njega bili prije 25 godina kao i danas, piše 24sata.hr. 

Nažalost bilo je i onih koji nisu mogli hodati od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja, došli su i stajali pored prometnice kojom se kretala kolona. Potekle su i suze za njihovim najmilijim koji su izgubili svoje živote braneći Vukovar i Hrvatsku.

– Poginula su mi dva sina odmah na početku napada na Vukovar, točnije 25. kolovoza 1991. godine jednog su mi pronašli, a drugog nisu. Drago mi je što su svi došli u Vukovar u znak sjećanja, ali sam i jako tužna, jer nema moje djece. Imam još jednog sina, ali on je nažalost oslijepio. Ostali smo stari i nemoćni, nitko da dođe da nas pogleda i pita nas da li nam što treba – kroz suze je rekla Elizabeta Grnja, majka dvojice poginulih branitelja.

U koloni je bila i Mirjana Merčep, sa sobom je vodila troje djece.

– Priključila sam se koloni kod vodotornja, jer su mi djeca mala i mislim da će izdržati do kraja. Snalazimo se svakako, malo hodaju, najmlađe najviše nosim, a dobro dođu i dječja kolica. Izgubila sam bratića i sada idem do groblja da se poklonim njegovoj i svim nevinim žrtvama. Voljela bih kada bi u Vukovar ljudi više dolazili, kada bi otvarali tvrtke i zapošljavali mlade da ne odlaze izvan Hrvatske – rekla je mlada majka.

Prvi puta nakon 25 godina kolonu sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja predvodili su branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja. U mnoštvu stjegova ove godine bila je i Američka zastava koju je nosio Livnjak Jozo Sučić Joža koji 40 godina živi u blizini New Yorka.

– Ovo mi je četvrti puta da dolazim u kolonu sjećanja. Ove godine sam odlučio donijeti i u koloni ponijeti Američku zastavu i na taj način poručiti Hrvatskom narodu da je i Amerika uz Hrvatsku, koliko sam vidio svi su bili oduševljeni. Svi branitelji su zaslužili najviša priznanja ove države, jer su oni ti koju su stvorili i sačuvali Hrvatsku. Slobodno ću reći da su branitelji zlatni temelj ove države i to nitko ne bi smio zaboraviti. Želim da ovaj grad zbog svoje herojske prošlosti bude najljepši grad na svijetu – rekao je Jozo Sučić. 

Plenković odaje počast i u Škabrnji

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice stradanja Škabrnje u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. Sudjelovao je u Koloni sjećanja „Korak po korak“ Ulicom 18. studenoga 1991., položio je vijenac i zapalio svijeće kog Spomen obilježja masovne grobnice. Nakon toga bio je na svetoj misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, te je sudjelovao na Središnjem komemorativnom skupu.

Ministar Orepić, izaslanik Vlade RH, sudjelovao je će u hodnji Kolone sjećanja do Centralnog križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu, te je zajedno s izaslanikom predsjednice Republike i Vrhovne zapovjednice OS RH Ivanom Vukićem i izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, položio zajednički vijenac i upalio svijeće na Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?