Hrvatica Mira sudjelovala je u oblikovanju Daytona, ali tko ga na štetu Hrvata - izobliči?!

frano vukoja
21.11.2016. u 07:00

Meteorolozi tvrde kako će ovogodišnji studeni biti najtopliji od kad postoje mjerenja temperatura atmosfere. No, što se političke atmosfere tiče, ovaj studeni pamtit će se po zahlađenju odnosa na više relacija, od razjedinjenih Sjedinjenih Američkih Država nakon Trumpova trijumfa do stanja na relaciji Zagreb – Banja Luka – Sarajevo nakon znanih uhićenja i nedovoljno znanih optužnica. Iz SAD-a stižu vijesti o demonstracijama koje bi demo(n)kratskim metodama demontirale Donalda Trumpa koji svojim trijumfom donosi novu geostratešku križaljku. Ona stara imala je previše crnih polja i bila je nerješiva.

Puno je onih koji i u Europi nisu zadovoljni Trumpovim trijumfom, dok Trump nimalo nije zadovoljan financiranjem trupa NATO-a. Sasvim je razvidno da Donald neće biti mek kao McDonald’s, da Trump neće biti novovjeki Truman. Kao što Putin neće biti novovjeki Rasputin. Bilo kako bilo, odnosi SAD-a i Rusije ne bi trebali sličiti odnosima SAD-a i SSSR-a u vrijeme hladnog rata. Iako je studeni, zatoplilo je na relaciji Moskva – Washington.

U vrijeme hladnog rata zbijale su se šale na račun ozbiljnih prijetnji svjetskom miru i načina plasiranja (ne)istina. Pričalo se kako su se utrkivali John Kennedy i Nikita Hruščov pa su sve svjetske agencije objavile kako je u toj utrci pobijedio mlađi Kennedy, a sovjetska agencija TASS izvijestila je: Sovjetski predsjednik bio je izvrstan drugi, a američki predsjednik na cilj je stigao predzadnji! SSSR je nestao, a “logiku” tadašnjeg TASS-a preuzeli su mnogi u današnjem svijetu.

No, staru željeznu zavjesu mogla bi zamijeniti nova svilena. Netko reče da atomska bomba i željezna vrata otvara, a bolje bi bilo da se svijet urazumi i počne vladati po onoj staroj: “Lijepa riječ i željezna vrata otvara”. Valjalo bi ublažiti retoriku, ali i postrožiti mjere protiv onih koji su prešli svaku mjeru i granicu. Što bi dobro došlo i BiH koja je jedno od onih crnih polja u geostrateškoj križaljci.

Hrvatica Mira Radielović Ricardel, kći Petra Radielovića koji je nakon Bleiburga i studija u Zagrebu prije 60 godina emigrirao u Austriju pa u SAD, u Trumpovom timu bavit će se pitanjem nacionalne sigurnosti.

Pitamo se hoće li Mira pomoći oko nacionalne sigurnosti njezinih sunarodnjaka u BiH gdje joj je rođen otac. Mira je bila među osobama koje su oblikovale mirovni sporazumu u Daytonu, ali zna li tko je i zašto izobličio Dayton na štetu njezinih sunarodnjaka.

Nekada su iz Amerike u dobra Trumana stizala Trumanova jaja, nadamo se da u doba Trumpa neće biti nekakvih pogubnih političkih trampa i podmetanja kukavičjih jaja u bh. gnijezdo. Daytonski brak u opasnoj je krizi, krajnje je vrijeme da kumovi toga braka pomire bračne partnere. Nadamo se da će za Trumpa koji preuzima ulogu Kuma 1 moći reći ona: Kum nije dugme! I da se neće moći konstatirati nešto slično statusu jedne zavodljive dame na njezinom Facebook profilu: “Upravo sam raskinula višegodišnju vezu i nimalo mi nije žao. Nije bila moja!”.

Dvije strane u BiH hoće više nego im pripada pa trećem ostanu mrvice. Što je krupan problem. Jedna strana vuče prema RU (Rusiji), drugi prema TU (Turskoj), treći tegli na EU (Europsku uniju). Ako prva i druga strana tako nastave, iščupat će bh. repu. Oko rješenja bh. rebusa trebaju se zabaviti svi ozbiljni politički čimbenici kako se ne bi zabavili sami sobom. Neki se u vezi s tim ponašaju po onoj: “Kad nisam zadovoljan sobom, iziđem u hodnik”. BiH trenutačno neodlučno hodi po hodniku EU-a, treba joj odlučna potpora US-a. Neka se Trump trampi s Rusijom i Turskom za nešto drugo, BiH može pripadati samo ujedinjenoj Europi. No, i sama treba biti ujedinjena oko toga. Koketiranje s onima s istoka podsjeti nas na duhovitu priču bosanske “raje” o jednoj baki i Dalaj lami koji je držao predavanje u BiH. Baki koja je sjedila tik do Dalaj lame nije se svidjelo njegovo izlaganje pa je bučno protestirala, a ovaj ju, uz smiješak, klepnu papirima s kojih je čitao. Na to netko viknu iz dvorane:

- Ne klepeći nanu, lama! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?