HDZ u Kiseljaku proslavio četvrt stoljeća postojanja i rada

Hrvati trebaju nametnuti 
pitanje reorganiziranja BiH i ubrzati njen put u EU

Foto: Vecernji.ba
1/3
26.07.2015.
u 09:37

Akademijom koja je održana u prepunoj kinodvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku, polaganjem vijenaca pred središnjim spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima te zajedničkim druženjem domaćina i gostiju, OO HDZ BiH Kiseljak proslavio je ovih dana četvrt stoljeća postojanja i rada. Svečanost proslave okupila je, uz članove sadašnje saziva OO, i mnoštvo simpatizera, a proslavu su uveličala i izaslanstva HDZ BiH i HDZ RH predvođena Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, te Milijanom Brkićem i Ivanom Šukerom, glavnim tajnikom i koordinatorom HDZ RH za XI. izbornu jedinicu.

Na proslavi 25. obljetnice okupio se i dobar dio osnivača stranke. Mnogi od njih, nažalost, više nisu među živima, a obljetnica osnutka stranke bila je prilika otrgnuti ih od zaborava te podsjetiti na povijesnu ulogu koju su odigrali.

Na nju je podsjetio i kratak film nakon čijeg je prikazivanja o okolnostima osnivanja i planovima stranke govorio Josip Kvasina, predsjednik OO HDZ BiH Kiseljak.

Kvasina je okupljene podsjetio na ljude i događaje koji su imali hrabrosti i vizije početkom 90-ih godina prošlog stoljeća krenuti s političkim, a uskoro i vojnim organiziranjem. Cilj je bio obrana i opstanak Hrvata u Kiseljaku, a cijenu opstanka platila su 424 hrvatska branitelja iz Kiseljaka i drugih općina Središnje Bosne.

Naglasio je i kako je HDZ BiH bio i ostao snaga kojoj Hrvati u BiH i u Kiseljaku vjeruju. "Zadržavši općinsku vlast i našeg načelnika svih 25 godina, HDZ BiH bio je i ostao politički čimbenik bez kojeg se ne mogu donositi odluke koje se tiču života Hrvata, ali i ostalih stanovnika ove općine. Za sve to trebalo je hrabrosti, odlučnosti i vizije. Pred nama je još jedna iznimno važna bitka, bitka za opstojnost hrvatskog naroda", kazao je Josip Kvasina, predsjednik OO HDZ BiH Kiseljak.

"Slušajući predsjednika OO HDZ BiH ne mogu, a ne zapitati se, što bi se dogodilo s hrvatskim narodom i u RH i u BiH da nije bilo Franje Tuđmana i HDZ-a?

Mogu samo kazati da sve što smo ostvarili, ostvarili smo zajedno. I danas među vama ovdje vidim zanos pomoću kojeg možemo vratiti dostojanstvo i ponos hrvatskom narodu i izbrisati ovih 110 kilometara granice jer 90-ih nije bilo granica među nama", poručio je, uz čestitke na svemu postignutom, a prije svega ostanku Hrvata u Kiseljaku, Ivan Šuker, član izaslanstva HDZ RH.

Okupljenima na svečanoj akademiji obratio se i prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH. Uz poruku da je Kiseljak bio i ostaje hrvatski grad, predsjednik HDZ BiH, ujedno i počasni građanin Kiseljaka, iznio je tri osnovna cilja kojima HDZ BiH teži i planira ih ostvariti.

"Prvi naš cilj su euroatlantske integracije. Drugi je osigurati ekonomsku i socijalnu opstojnost, i to ne samo hrvatskom narodu u BiH. Hrvatski narod pod vodstvom HDZ BiH može i ponudit će najbolja rješenja u ovom procesu.

Treći nam je cilj izboriti se za ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Uvjeren sam da su Hrvati oni koji trebaju nametnuti pitanje reorganiziranja BiH i ubrzati put BiH u Europsku uniju", poručio je prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

On je podsjetio kako je HDZ BiH velika obitelj koja danas ima 40 tisuća članova, a OO HDZ BiH Kiseljak jedan od najbolje organiziranih dijelova velike obitelji.

Nakon svečane akademije, domaćini i njihovi gosti izaslanstva dvije sestrinskih stranaka poklonili su se žrtvama poginulih hrvatskih branitelja. Proslava četvrt stoljeća postojanja i rada HDZ BiH u Kiseljaku nastavila se do kasno u noć zajedničkim druženjem, uz zvuke tamburica i kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Kiseljaku. U zabavnom dijelu programa nastupile su i kiseljačke mažoretinje, te Bartolomej Stanković, glasovir, i Siniša Markanović, solist.

Komentara 2

MI
Milostinja
20:36 26.07.2015.

Jos samo nedostaje izjava da nas nisu cetnici napadali 1990. nego muslimanski ekstremisti. Meni se cini da rat protiv cetnika za ovaj HDZ ne postoji ...

CO
cope
18:09 27.07.2015.

Malo morgen!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?