IZBORI

Hrvati očekuju i da će Josip Jerković biti izabran za dopredsjednika RS-a

jerkovic
18.10.2014.
u 10:15

Jučer u Sarajevu započelo prebrojavanje glasova birača koji su u SIP pristigli poštom


U tjednu opuštanja od izbornog stresa, ali i prvih načelnih pregovora oko sastavljanja vlasti uglavnom je jasno kakav je sastav novih parlamenata na državnoj i entitetskim razinama, no kako će točno izgledati nova vlast, i dalje je nepoznanica.

Jedino je izvjesno da su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović koji imaju stratešku prednost u slaganju vlasti na svim razinama, a prvi put nakon osam godina očekuje se da će na svim razinama biti sličan sastav koalicija, što bi trebalo pridonijeti uspješnijoj provedbi reformi i bržoj prohodnosti odluka.

SDA - HDZ - SNSD

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić još uvijek treba sačekati glasove iz inozemstva kako bi do kraja bio siguran da je on upravo srpski predstavnik u državnom Predsjedništvu. Do sada su prebrojani glasovi s oko 90 posto biračkih mjesta te je postalo izvjesno kako će pojedinačno najjača u Zastupničkom domu Parlamenta BiH biti Stranka demokratske akcije (SDA) s osvojenih devet od 42 zastupnička mjesta. Drugi po snazi bit će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa šest mandata, a slijede Srpska demokratska stranka (SDS), HDZ BiH i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s po pet mandata. Četiri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) tri.

Po jednog zastupnika imat će HDZ 1990., Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića koja djeluje u savezu sa SDS-om, Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) Sefera Halilovića, Demokratski narodni savez (DNS) koji je koalicijski partner SNSD-a te stranka pod nazivom A-SDA koja je prvi put zastupljena u državnom Parlamentu, a uporište joj je područje Unsko-sanske županije. Sličan omjer snaga bit će i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji broji 98 mjesta s tim da je tamo nakon SDA, koji će imati 29 zastupnika, drugi po snazi SBB s osvojenih 17 mandata, a slijede HDZ BiH i DF sa po 14 mandata te SDP s 13 mandata.

Interes povratnika

Točan raspored mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske još nije siguran, no SNSD računa da će sa svojim koalicijskim saveznicima imati većinu od 44 zastupnika. Ovakav raspored zastupničkih mandata i dalje ostavlja otvorenom mogućnost brojnih kombinacija, no jedna je isključena - sudjelovanje SDP-a u vlasti. Uz jedan od najboljih izbornih rezultata, Hrvati bi trebali dobiti i potpredsjednika Republike Srpske. Umjesto Emila Vlajkija, koji nije predstavljao nikoga osim sebe u posljednje četiri godine, na to mjesto trebao bi sjesti Josip Jerković iz koalicije HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Razlika između ova dva kandidata bila je 1200 glasova u korist Vlajkija do otvaranja dopisnih glasova. Naime, jučer je počelo prebrojavanje dopisnih glasova i skoro sigurno će glasovi iz Broda i Dervente biti dovoljni za legitimnog hrvatskog potpredsjednika RS koji će sigurno štititi i promovirati interese povratnika. Do sada je uvijek nekoliko tisuća glasova bilo za hrvatske kandidate. Također je moguće da će Hrvati dobiti i jedno mjesto zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

Ključne riječi

Komentara 5

HR
Hrvat1992
16:18 21.10.2014.

Poštovani. Osobno bih volio da gosp Josip Jerković zasluženo dobio povjerenje Hrvata iz manjeg dijela BiH, te da Hrvati u tom dijelu imaju svog predstavnika, a ne kao dosadašnjeg gosp Vlajkija koji se na neki način deklarira kao Hrvat! Vlajki je toliko štete Hrvatima nanio, da će je teško biti ispraviti! Kad ste vi dragi moji Posavljaci vidjeli Vlajkija u bilo kojoj općini ili mjestu gdje nas ima? Kad je bio u Pelagićevu ili Šamcu? Kad je došao među nas Hrvate? Naravno da je "bolest" nas Hrvata da uvijek pokušavamo blatiti i osporiti nekoga kome narod da povjerenje na legalan i legitiman način, a ne bi nam palo možda na pamet da damo i svoj osobni uticaj, pa da zajedničkim snagama uz pomoć izabranih predstavnika pomognemo svima nama Hrvatima u manjem dijelu? Josip Jerković je istinski i pravi HRVATSKI ODGOVOR.....

DS
dubicko.sijelo
09:20 19.10.2014.

Nije cudno da nam tako lose ide u BiH i da nema povratka,kada nas predstavljaju ovakvi tipovi koji se brinu samo za svoj novcanik.Raspitaj te se malo ovom covjeku na podrucju Bosanske posavine pa ce vam sve biti jasno.Dovoljno je reci da je bio zaduzen za raspodjelu donacija za obnovu u Bosanskoj posavini i tako se obogatio.Pametnom dosta.

PO
Posavljk
03:52 19.10.2014.

Zorane, jeli moguće da ti ne znaš da je Josip Jerković alias Jozo Mafijozo, do sada samo za svoju guzu radio. Toliko je jamao da je zbog njega, kao šefa za donacije materijala iz RH, OBUSTAVLJENA ISPORUKA!!! Nedostaje 1/3 paketa za kuće! A on, kao i njegov nerazdvojni Čordaš PREBOGATI!!! Imaju kuća i stanova na sve strane. Jole je kupio diplomu inženjera, mjesto u Narodnoj skupštini RS-a,......KAKO BI BILO ISPITATI STANJE IMOVINE I NJENO PORIJEKLO??? Neće ići, jer i u najstoženijemovoj "VIKENDIČICI" ima materijala kuća namijenjenog izbjeglim i protjeranima, koje je Mafijole dijelio i stekao "ugled" kog Dragančeta! Za razliku od ovih, Vlajki kakav god da je, NIJE OTIMAO OD NAJPOTREBITIJIH, i nije kriv što, u zadnjih 8 g. od kako "ove" rvatine "brane" Hrvate iz RS-a postotak povratnika od 5% se za njihovog vakta smanjuje. Od korumpiranih političara koji su to zbog velike love, gori su novinari koji za siću prodaju karakter i sramote struku ;)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije