Inspekcija

Hrana iz BiH imat će oznaku podrijetla

14.10.2016.
u 09:25

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o davanju ovlasti pravnim osobama za oblast oznake originalnosti i oznake geografskog podrijetla prehrambenih proizvoda i odluku o visini naknade za postupak registracije oznake originalnosti i oznake geografskog podrijetla hrane, koje je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH, piše Večernji list BiH.

Provođenje pravilnika

Donošenjem ovih odluka omogućava se provođenje pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama geografskog podrijetla hrane jer se stvaraju uvjeti da zainteresirani subjekti u poslovanju s hranom u BiH mogu podnijeti zahtjev za registraciju oznake originalnosti, kao i geografskog podrijetla hrane te zaštititi, registrirati i s prepoznatljivim oznakama prehrambene proizvode stavljati na tržište. Kao certifikacijska tijela za utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenoga proizvoda sa specifikacijom i za provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom, a na osnovi provedenoga javnog natječaja, ovlašćuju se Herkon d.o.o. Mostar i Organska kontrola d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad radom certifikacijskih tijela provodi Agencija za sigurnost hrane BiH.

Utvrđena je visina naknada u postupku registracije. Tako naknada za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake originalnosti, odnosno oznake geografskog podrijetla iznosi 30 KM, koliko stoji i upis u registar, dok će se upis novih korisnika registrirane oznake plaćati 100 KM. Naknada za provođenje postupka registracije iznosi 500 KM.

Borba protiv terorizma

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojena je strategija razvoja Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH 2016. - 2020. Također, na jučerašnjoj sjednici je, na prijedlog Ministarstva financija i riznice, donesena oduka o raspodjeli grant sredstava vlade Japana u iznosu oko 3,4 milijuna KM doniranih BiH nota sporazumom.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i akcijski plan za provođenje strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015. - 2020.).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?