08.12.2016. u 07:00

Ozbiljno razmišljanje novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o budućnosti afričkog kontinenta: “Afrika se mora ponovno kolonizirati. Razlog je u tome što afrički predsjednici sami opljačkaju svoj narod i drže ga siromašnim te po mogućnosti sebe postavljaju za doživotne predsjednike tako da mogu nesmetano dobro živjeti na račun obespravljenog naroda”. Slažem se kako je u takvom stanju i uvjetima prijeko potrebno učiniti sve da bude promjena nabolje, što na političkom vrhu, što u općem ekonomskom stanju zemalja, ali, zapravo, ponovno kolonizirati Afriku potpuno je neozbiljno i besmisleno od budućeg prvog čovjeka SAD-a, zemlje koja slovi kao jedna od najjačih na našoj planeti. Mislim kako Trump nije dovoljno duboko razmislio, nego su to izjave iz trbuha, a ne iz mozga. Istina je kako sada postoje neki afrički šefovi država koji misle kako će bez njih država propasti ili čak i nestati. Primjer je Zimbabve, gdje je predsjednik Robert Mugabe. Od kada je Zimbabve oslobođen i prestao biti britanska kolonija, on je stalni predsjednik te ne pristaje na promjene. Ali promjene moraju doći, ako ništa drugo, onda njegovom smrću, kao što se dogodilo s Enverom Hodžom iz Albanije koji je zabranio vjeru, a nakon njegove smrti bilo je vjernika više nego ikada. Korumpiranih šefova i vlada ili ljudi na vlasti u Africi ima. Upravo o tome vode žestoku verbalnu bitku u mojoj rodnoj zemlji uoči idućeg izbora za novog predsjednika države jer dosadašnji predsjednik i njegovi pristalice u vladi pronevjerili su veće količine državnog novca. Ako zbog ovakvih primjera Trump priča na takav način o Africi, onda to pozdravljam. Djelomično je u pravu u tom slučaju. Ali treba priču rezimirati kako bi se donijeli pravilni zaključci. Kako je došlo na prvom mjestu do teške zaostalosti jednog tako velikog kontinenta? 
Afrika je kontinent koji ima i tropske klimatske uvjete, zbog čega čovjeku nije puno potrebno za preživljavanje. Zato nije čudno da se moderni tehnološki razvoj dogodio u Europi gdje su klimatski uvjeti lošiji te je tehnološki napredak izvezen u druge zemlje umjesto u Afriku koju su uvijek zaobilazili. Zašto? Afrika je bila nešto kao izvor osnovnih sirovina koji su Europljani izvozili sebi besplatno, a nisu nimalo marili za dobrobit domaćeg pučanstvo čije su bogatstvo pljačkali. Primjer je ono što je kralj Leopold II. iz Belgije uradio Congu I. i ljudima, čak i životinjama u toj zemlji. Potpuno ih je zanemario. Moramo istaknuti kako su Afriku, ne njezinom voljom, ranije kolonizirale jače europske države. Opljačkana je na najteži način koji čovjek može zamisliti. Primjerice, na konferenciji koja je održana u Berlinu o Zapadnoj Africi 1884. - 1885., a na kojoj su sudjelovale kolonijalne sile Velika Britanija, Francuska, Španjolske, Portugal, Njemačka i Belgija, uz ostalo, ucrtane su umjetne državne granice koje su vrijedile idućih 60 godina. Među tim teritorijima bio je Kongo, a koji je imao poseban položaj jer nije pripao državi Belgiji, nego je bio osobno vlasništvo belgijskoga kralja Leopolda II., a koji je na svoj brutalan način vodio zemlju. Je li i danas tako s nekim državama? Pa čak i s BiH?

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije