Samo stranke Hrvatskog narodnog sabora idu zajedno za državni, parlamente i predsjedništvo BiH

HNS jedina hrvatska koalicija na izborima

'bih...mostar...19.04.2011... hrvatski narodni sabor bih... foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
01.07.2014.
u 09:33

Zajedništvo ključnih hrvatskih stranaka, a samostalno ide tek HDZ 1990.

Na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini biračima će se predstaviti 24 razne koalicijske liste, a samo jedna će biti s hrvatskim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora na svim razinama, osim za razine županija. Uz to nekoliko hrvatskih stranaka će nastupiti na nekoliko nižih županijskih razina, a pojedine će čak u borbu za glasove ići zajedno s većinskim bošnjačkim ili strankama ‘građanske’ orijentacije.

Posebno za županije

Zanimljivo je na koji je način pet stranaka HNS-a, među kojima na izbore zajedno izlaze HDZ BiH, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska kršćansko-demokratska unija BiH, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević te Hrvatska stranka prava Herceg Bosne, uredilo svoje odnose na nekoliko razina. Time su praktično pokazali otvorenost za različite kombinacije predizborne suradnje, ne postavljajući pri tome ultimatume kako će se to nastojati predstaviti u djelu javnosti. Naime, za razliku od zajedničkih listi koje će ovih pet stranaka imati za Zastupnički dom na državnoj i federalnoj razini, četiri stranke bez HSP-a dr. Ante Starčević će ići zajedno u utrku za člana Predsjedništva Republike Srpske i tamošnje Narodne skupštine, kao i za svih deset županija. Zbog želje da se stranački izvagaju HSP dr. A. S. će ići samostalno u deset županija. Na kraju će sve stranke zajednički poduprijeti i kandidata za člana BiH Predsjedništva. Ovim se samo pokazuje kako se mogao postići dogovor svih stranaka članica HNS-a oko nastupa na izborima i nitko nije postavljao pitanja niti ultimatume HSP-u dr. Ante Starčević. Uz listu HNS-a, na izborima u nekoliko različitih koalicijskih saveza od hrvatskih stranaka odlučio je krenuti HSP BiH.

Borba za pozicije

Ova će se stranka zajedno s drugim bošnjačkim političkim opcijama u Republici Srpskoj naći na listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i predsjedništvo ovoga entiteta. Uz to, HSP BiH će zajedno sa HSS Stjepana Radića biti u koaliciji u Hercegbosanskoj ili Srednjobosanskoj županiji. S nekoliko umirovljeničkih stranaka će pak ova stranka u utrku za državni i entitetske parlamente u FBiH. Prijavljene koalicijske liste Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo, a tek sada počinju rasprave oko pozicioniranja stranačkih dužnosnika, zbog čega se očekuje i porast napetosti među koalicijskim partnerima.

Komentara 2

RO
rosa
21:04 01.07.2014.

HNS=HDZ BiH= "akademik" Dragan Ćović= "čovjek" koji za Hrvate nije napravio ništa. Molim sve one koji se ne slažu sa ovom definicijom ili misle da je Čović nešto napravio za poboljšanje položaja Hrvata u BiH da to i napišu odnosno da me demantiraju.

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
14:07 01.07.2014.

HDZ 1990 treba podhitno ugasiti i pripojiti jedinom HDZ-u BiH. Samostalan izalazak na izbore za član predsjedništva BiH je ravno nacionalnoj izdaji. Nadam se da će hrvatski narod u BiH to prepoznati pa da kandidat iz HDZ 1990 ma tko on bio, neće dobiti niti jedan hrvatski glas.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?