Francuski stručnjak Vicent Dunatt

Hercegovačka ‘smiljomanija’ daleko nadmašila korzikansku

29.07.2016.
u 07:00

Nije bilo lako doći do Vicenta Dunatta, francuskog stručnjaka za razvoj proizvodnje i prerade smilje te konzultanta čuvene kompanije “Loccitane”, tijekom njegova nedavnog posjeta Hercegovini. S jedne strane, poput “masonskih loža” tajanstveni domaći smiljari, koji novinare baš i ne žele blizu svojih posjeda, a s druge strane slični ili još opasniji Korzikanci koji bi Dunattu mogli predbaciti da pomaže konkurenciji.

Kako oštroumni u posljednje vrijeme hercegovačku pomamu za smiljem uspoređuju sa zlatnom groznicom, gospodina Dunatta smo, u duhu vestern filmova, presreli na sred ceste i, naravno, krenuli u priču o smilju.

Organizacija proizvodnje

“U Hercegovini sam bio 2011. i 2012. upravo zbog ispitivanja mogućnosti plantažiranja smilja i drugih kultura. Tada nije bilo kultiviranih površina, sada, četiri-pet godina poslije, potpuno druga slika. Teško je sve sagledati. Mislim kako je potrebno više plana u pristupu, počevši od načina obrade, kultiviranjem ili ručno, procijeniti kapacitete…

Poželjno bi bilo proizvodnju unificirati…”, kazao je Dunatt...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
v

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?