PROGON BRANITELJA

Helez želi izbaciti 2000 pripadnika HVO-a iz prava

'EPS ZUKAN HELEZ'
Foto: ''
18.09.2014.
u 09:04

Nelegalni ministar Helez godinama progoni bivše pripadnike HVO-a

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je jučer na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada FBiH na sjednici prije 15 dana donijela odluku o davanju suglasnosti za poništenje akata Ministarstva na čijem je on čelu iz ranijeg razdoblja i davanju suglasnosti na prijedlog naziva zapovjedništava, postrojbi i sastava Armije RBiH, HVO-a i HOS-a čime su poništene ranije odluke i iz prava će biti izvedeno oko 2000 korisnika povoljnih mirovina. Objasnio je da je riječ o povoljnim mirovinama na koje su pravo mogli ostvariti oni koji su zapovijedali postrojbama ranga bataljuna ili višeg ranga najmanje 12 mjeseci te da je zbog nedonošenja podzakonskih akata stvorena situacija da ne važe isti kriteriji za pripadnike Armije RBiH i HVO-a jer je u slučaju HVO-a kao ekvivalent zapovjedniku bataljuna navođen zapovjednik isturenog zapovjednog mjesta, ratne bolnice, isturene logističke baze i ratne vojne škole, što je samo po sebi nezakonito.

Mirovine 800 KM

Helez je istaknuo da je time omogućeno pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje osobama kojima to pravo ne pripada, a da se radilo o mirovinama od 800 KM na osnovi čega je proračun Federacije BiH u proteklih 10 godina oštećen za oko 200 milijuna KM, te da će protiv tih osoba biti podnesene kaznene prijave. Dodao je i da je u Čapljini otkriveno krivotvorenje 11 potvrda za povoljne mirovine, što je vraćeno u prvobitno stanje te da će i u tom slučaju biti podnesene kaznene prijave. Po Helezovim riječima, većina od oko 2000 koji će biti izvedeni iz prava na povoljne mirovine su najvjerojatnije bivši pripadnici HVO-a, a jedan dio njih možda nije pripadao nijednoj vojnoj formaciji.

Napad na Frančeševića

“U prilog da je ovo ovako kako sam naveo govore izjave onih koji su to potpisali: Martin Frančešević, Ibrahim Ganibegović i čini mi se Armin Čengić. Oni negiraju da su to uradili i sve vraćaju na prethodnog ministra Zahida Crnkića”, rekao je Helez i dodao da će preslike tih izjava biti dostupne medijima. Nesumnjivo je kako će ovaj potez izazvati lavinu reakcija pripadnika braniteljske populacije, osobito bivših pripadnika HVO-a koji su na stalnom udaru Heleza i njemu odanih ljudi u Ministarstvu za pitanje branitelja Federacije BiH. Sada je očito kako Helez ne odustaje od progona hrvatskih branitelja ni na kraju svoga mandata, a vrlo je vjerojatno kako će na kraju krajnju štetu platiti Federacija BiH zbog nelegalnog ponašanja nelegalnog ministra. Prije nekoliko dana je predsjedatelj Doma naroda FBiH Tomislav Martinović najavio kako će sve odluke koje je donio Helez biti poništene nakon izbora i poraza SDP-a u listopadu.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
Miki2
20:48 19.09.2014.

"ranga bataljuna ili višeg ranga najmanje 12 mjeseci" U drugom svjetskom ratu je bilo 63 brigade, 16 divizija i 5 korpusa, onda i 189 bataljuna . Znači da se na njima izmjeni 4 zapovjednika (po 12mj.) to je ukupno 10922 zapovjednika. Koliko je u zadnjem ratu bilo bataljuna?

JA
ja1970
10:05 18.09.2014.

nebeski budaku još malo i ode beletristike (

CO
cope
14:27 18.09.2014.

Od autoprevoznika,cobana,mljekara,postara,pekara ........ nastadose generali ,pukovnici,bojnici,bocnici pobocnici I pored cinova koje im dade netko sada to I naplacuju I svi u penzijama,mirovinama a prosjecna starost oko 45 godina,taman koliko postenimljudima treba staza da zarade mirovinu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije