Mladen Begić za Večernji list

Helez krivnju za reviziju želi prebaciti na HNS

begic
10.09.2014.
u 17:11

Mladen Begić je poručio Helezu i ilegalnim institucijama Federacije kako vrijednost hrvatskog branitelja nije naknada

Ministar za pitanja branitelja ZH županije Mladen Begić u intervjuu za Večernji list komentira nedavni posjet federalnog ministra Zukana Heleza ovoj županiji. Begić se osvrnuo na nove odluke Vlade FBiH na štetu branitelja HVO-a, kao i zloupotrebu branitelja u svrhe predizborne kampanje.

Večernji list: Prije nekoliko dana ZH županiju je posjetio federalni ministar branitelja Zukan Helez. Zbog čega se vi niste sastali s njim?

Ministar Helez nije bio u službenom posjetu Zapadnohercegovačkoj županiji, odnosno nama u resornom Ministarstvu, a ni na adresi Vlade ZHŽ-a nije stigla nikakav obavijest o njegovoj posjeti. Koliko sam ja upoznat, Helez je tom prilikom obilazio infrastrukturu SDP-a u ovoj županiji. Za njegov posjet sam saznao iz intervjua koji je ministar dao za lokalni Radio Grude.

Večernji list: Tom prilikom Helez se dotaknuo i braniteljske populacije u ovoj županiji, kao i revizije. Prema vašem mišljenju, je li ova revizija politički proces?

Revizija se i dalje odvija suprotno zakonu i očito je da se radi o političkom procesu uperenom protiv branitelja jer je očito da iza tog projekta stoji i nelegalna Vlada FBiH koja u potpunosti negira zaključke Parlamenta. Revizorski timovi su i dalje nelegalni, pečati u općinama zapadne Hercegovine su i dalje oduzeti, revizorskog tima za koordinaciju uopće nema i da ne nabrajamo svih 14 zaključaka od kojih nijedan nije proveden. Da bi apsurd bio veći, u obrazloženju zaključka broj 4, koji se odnosi na povrat pečata i uspostavu isplata u Zapadnohercegovačkoj županiji. ministar navodi da je ‘zaključak neprovodiv’. Kada je u pitanju nadležnost županija u postupku revizije, ona je precizno definirana zakonom i podzakonskim aktima i tu nema nikakvih nejasnoća. Članove revizorskih timova predlažu županijski ministri i udruge, a timove imenuje federalni ministar. Obveza ministra je da od predloženih kandidata sastavi timove i da izvan prijedloga županijskih ministara i braniteljskih udruga nitko ne može biti član tima. Može ministar ne prihvatiti nijedan dostavljeni prijedlog, ali to ne znači da može sam odabrati kandidate nego mora tražiti prijedlog novih kandidata.Mislim da je bespredmetno više voditi rasprave s Helezom o zakonitosti procesa jer je očito da je on odlučio provoditi svoje namjere, a ne zakone ove države. Mi se moramo koncentrirati na analizu tih nezakonitosti i vraćanje procesa u okvire zakona. Ja sam uvjeren da su posljedice katastrofalne i da je prouzročena ogromna materijalna šteta koju će morati sanirati sljedeća vlast.

Večernji list: Ministar Zukan Helez je prigodom boravka u Posušju izjavio da županijski ministri nemaju nikakvu nadležnost u reviziji i da vaše prijedloge za imenovanja revizorskih timova ne mora uvažiti.

Oni moraju shvatiti da vrijednost hrvatskog branitelja nije naknada. Pokušaji Heleza u Posušju su posljednji pokušaji bijednika da vlastitu mržnju prema hrvatskom branitelju i sve dosadašnje nezakonitosti pokuša opravdati prebacijanjem krivnje na same Hrvate kao posljedicu obračuna HDZ-a BiH i HNS-a sa svojim neistomišljenicima. Ja se pojedinačnim slučajevima ne želim baviti jer sam svjestan činjenice da će su poslije izbora sigurno stvoriti novi kapacitet koji će imati snage, znanja i odlučnosti da se pozabavi svim slučajevima koji su na nezakonit način ostali bez prava, ali i onima koji su na nezakonit način ostavljeni u pravu. Što se ove nelegalne vlasti tiče, ona je za mene prošlost, a za branitelje je bila noćna mora koja će na sreću završiti.

Večernji list: Odbor za branitelje HDZ-a BiH i Odbor za branitelje HNS-a su se oglasili povodom odluke Vlade FBiH o ukidanju nekih zapovjednih dužnosti koje je Federalni zavod MIO primjenjivao u postupku umirovljenja po uredbi. U čemu je problem?

Ovaj odbor najoštrije osuđuje nezakonitu odluku Vlade FBiH kojom se na najgrublji nezakonit način pokušava mijenjati povijest Domovinskog rata i negirati postojanje postrojbi HVO-a, tvrdeći da su u vremenu do 8. travnja 1992. godine postojale samo postrojbe HOS-a s pripadajućim zapovjedništvom, a da je HVO imao obezglavljenu vojsku bez zapovjedništva, ili da je njome do 8. travnja 1992. godine zapovijedalo zapovjedništvo HOS-a. Za mene, ali i za Odbor je u potpunosti neprihvatljiv i stav Federalnog ministarstva branitelja i Vlade Federacije BiH naveden u spornoj odluci u kojoj se tvrdi da su u razdoblju od 18. rujna 1991.godine do 8. travnja 1992. godine postojali samo regionalni, gradski i općinski stožeri HOS-a, a da su stožeri HVO nastali tek iza 8. travnja 1992. godine. Ovom odlukom po tko zna koji put Federalno ministarstvo branitelja i Vlada FBiH na sustavan i organiziran način urušavaju pravni poredak, vladavinu prava i na nezakonit način ukidaju stečena prava branitelja unoseći nemir, pravnu nesigurnost i potičući nacionalnu netrpeljivost.

Kako drukčije protumačiti činjenice navedene u tzv. izvješću Federalnog ministarstva za pitanja branitelja o tumačenju uredbe koja je također usvojena na sjednici Vlade FBiH, a u kojemu se navodi da je neformalna skupina u čijem sastavu su bili i članovi Luka Babić te Ferid Buljubašić, koji uopće nisu zaposlenici Ministarstva, na nekom sastanku zaključili da je izvršena zloupotreba u provedbi uredbi. Od nelegalne i neligitimne Vlade FBiH nismo ni očekivali drugo nego da procijeni kako je stav nelegalne skupine mjerodavniji od stava Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije u kojemu se navodi: ‘Ukazujemo da se u konkretnom slučaju ne radi o upravnim aktima, pa zbog toga resorno Ministarstvo ne može niti tražiti suglasnost za poništenje od Vlade Federacije, kako se nepravilno predlaže dostavljenim prijedlogom odluke.“

Večernji list: Kako komentirate Helezovu izjavu da u općini Tomislavgrad ima 370 ratnih vojnih invalida. A u Ljubuškom 1500?

Radi se o potpuno netočnoj informaciji. Naime, u općini Tomislavgrad je bilo 720 RVI, a u postupku revizije 350 ih je izvedeno iz prava. Kada je u pitanju općina Ljubuški, imamo 900 korisnika prava, a ne 1500, kako tvrdi federalni ministar.

Večernji list: Predsjednik FBiH Živko Budimir u priopćenju za javnost optužuje Zukana Heleza za kupovinu glasova u zapadnoj Hercegovini za predstojeće izbore. Kakvo je vaše mišljenje, hoće li se položaj branitelja zloupotrijebiti u predizborne svrhe?

Odbor za branitelje HDZ BiH, braniteljske udruge u kontinuitetu upozoravamo da je položaj branitelja sveden na najnižu razinu od rata do sada. Radi se o velikoj populaciji i svi će nastojati pridobiti njihove glasove. U posljednje vrijeme se o braniteljima priča negativno i jedini su u ovoj državi koji se revidiraju po tko zna koji put.

Mi smo svjesni da će se zbog glasova branitelja kao spasioci predstavljati i oni koji su ih kolektivno kažnjavali i kao branitelje i kao pripadnike naroda, ali i oni koji su na prošlim izborima izjavljivali da neće izdati pa se priklonili nelegalnoj vlasti i pokušali oboriti branitelje na koljena. Previše je godina borbe, patnje i ponosa da bi se branitelje moglo kupiti za mrvice.

Večernji list: Već ste ranije najavljivali tužbe protiv Heleza, što je s njima?

Pred nadležnim Županijskim tužiteljstvom u Sarajevu pokrenuti su deseci tužbi pojedinaca, županijskih ministara, braniteljskih udruga protiv resornog ministra Zukana Heleza zbog kršenja Zakona o kontroli zakonitosti i Ustava FBiH. Više od 3000 tužbi je dospjelo do Vrhovnog suda i gdje je sud u većini slučajeva presudio u korist branitelja.

Komentara 1

EN
enaenesena
21:10 13.09.2014.

ovako helez ostavlja svoje bolesne borce a napravi je boracki zakon koji ne vredi ni feninga. 10 puta sam ase zalio na šikaniranje komisija prem menisu se odnosili kao prema keru a ne pripadniku arbih oboljelog u ratu .ostale susu olako puštali za 5000 km i nalaz sa izmisljenim datumom 500 km. evo sta su mi radili ovih godina.n....bijem ih. sadeta karic-krajina delić-džavid habibović i ostali članovi Na dušu onima koji provode nepravdu i u mom slucaju i kriminal jer ugrožavaju moj opstanak i moje porodice.nemam sta govoriti o zdravstvenom stanju za koje je svaki ozbiljni doktor iz brčkog i sa gradine rekao da imam 100% prolaz. šest puta na komisiji sest puta šikaniran dok oni koji su samnom lezali i izasli iz prve prosli a u kartonu koje sam pregledao ni tablete ne trose.do sada sam popio oko 35000 apaurina ne računajući inekcije na hiljade depresiva deprezol i risar i tableta za bolove na hiljade betablokatora za srce na hiljade tegretola i trodona tableta za pritisak na desetine hiljada tableta za šećer itd.sve u zadnjih 15 godina. primio sam blokade za kičmu i noge nemogu podić 10 kila ni saget se ni sjedit ni stojat.moram vam odgovorit na vasu nepravdu .zdravstvo je najkorumpiranije to sam cuo na tv-u a tu i vi spadate.vidim to oko sebe ko prolazi eno ih penju se na krovove kopaju ko mladići potpuno zdravi.a moje stanje ignorirate.neznam zasto vam sluzi zakletva i obraz.u mom slucaju to vam ne vrijedi ni feninga.slobodno to sakrite da se ne sramotite.ovo se odnosi na one clanove komisije koji nene šutnu a puste "podobne" .pošto za njih ja sam potpuno zdrav i tablete koje trosim nisu nista dabogda i dabogda njihovi najmiliji trosili ove tablete i imali ovakve bolove.još jednom to je za one koji smatraju da je moja terapija kao dva andola. kad pogledaju njih nek se sjete mene i moje patnje.tu ima umijesanih i drugih glavonja sem clanova komisije preko kojih idu mnoge tranše . direktor pia je pravo nevinasce ruke mu svezane? kome li ih odveže?znam savjest je vama nepoznata rijec.ovo je šesti put na komisiji gdje sume ponovo odbili vrše zločin nada mnom i sva rjesenja su ko da su ih papagaji napisali izgleda samo kopiraju rješenja.bog im platio.da ne trosim terapiju svaki dan bi bio na hitnoj a kasnije ko zna sta bi se desilo ne samo meni.ja cu opet izlaziti na komisiju ove godine jer sam kopletno loseg stanja. enes šabanović ahmeta hantalasevica 16 76120 brcko ps svaki iole normalan doktor bi me penzioniso a kada sam pitao jednog doktora iz komisije sto puštaju zdravije ljude od mene a mene vracaju samo je rekao hinski "tuži me"! ja sam borac nikog ne respektujem ko mi radi o glavi i unistava moj život i moje porodice.bez dlake na jeziku! dostvljeno istitutu sarajevo i tuzla direktoru pia sarajevo ispostavi orašje ministru helezu premieru nikšicu svim dnevnim novinama za objavu i mnogim drugi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije