POSLJEDICE RASKOLA

HDZ 1990. više nema klub zastupnika u Parlamentu FBiH

'sarajevo, federalni parlament,'
Foto: ''
07.05.2014.
u 09:15

Odlazak Slavice Josipović iz HDZ-a 1990 donio promjene u federalnom Parlamentu

Ostavka zastupnice federalnog Parlamenta Slavice Josipović na sve dužnosti u HDZ-u 1990. i odlazak iz članstva spomenute stranke donio je brojne probleme za ovu stranku. Naime, nakon izlaska Josipović, HDZ 1990. sada ima dva zastupnika u Parlamentu FBiH, što nije dovoljno da ubuduće ima svoj klub zastupnika.

Važne odluke i šteta

- Prema poslovniku, potrebna su minimalno tri zastupnika kako bi neka stranka imala svoj klub u Parlamentu. Mojim odlaskom ostala su dva zastupnika i samim tim klub zastupnika HDZ-a 1990. više ne postoji, rekla nam je Slavica Josipović. Dodala je kako je moguće da HDZ 1990. osnuje klub ako postigne dogovor s nekim od zastupnika drugih stranaka.

- Ja ne znam što će oni uraditi, ali svojom ostavkom ja više ne pripadam klubu zastupnika HDZ-a 1990., zaključila je Josipović. Klubovi stranaka su od izuzetne važnosti za rad zastupnika jedne stranke u Parlamentu. Predsjednik kluba sudjeluje u radu kolegija Parlamenta, što je pojednostavljeno rečeno, predsjedništvo Parlamenta. Na tome kolegiju donose se sve važne odluke o pitanjima i zakonima koje Parlament treba odbiti ili prihvatiti. Tako je npr. upravo na prijedlog Slavice Josipović donosio odluke o sudjelovanju na komemoracijama u Bleiburgu. - Sada je pitanje što preostali zastupnici HDZ-a 1990. u federalnom Parlamentu uopće mogu raditi. Ako ne nađu trećeg zastupnika, oni neće sudjelovati u donošenju važnih odluka niti će moći provoditi politiku za koju se zalaže njihova stranka - ističu naši sugovornici iz Parlamenta FBiH.

Napuštanje stranke

Iako predsjednik HDZ-a 1990. pokušava amortizirati posljedice raskola u stranci izjavama kako se radi o profiliranju stranke, odlazak niza visokih dužnosnika svakako će ostaviti dubok trag na budući rad. HDZ 1990. je ostavkom Damira Ljubića izgubio i na državnoj razini, dok je napuštanje stranke Bože Ljubića ugrozilo rad i funkcioniranje HDZ-a 1990. u državnom Parlamentu i Hrvatskom narodnom saboru. Već su poslane najave kako će ovih dana HDZ 1990. ostati bez većeg broja vijećnika na lokalnim razinama i to će se nastaviti, kako su nam kazali, ovoga tjedna, a primjer za to je Bihać. Nije isključeno kako će HDZ 1990. napustiti još neki visoki dužnosnici koji se ne slažu s politikom i smjerom kojim trenutačno ide stranka. Sve ovo je posljedica, kako su izjavili, odluke vodstva stranke da ne ide zajedno na izbore sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, te da se stranka ujedini s Hrvatskim narodnim savezom.

Ključne riječi

Komentara 1

SW
swic
12:01 07.05.2014.

Budaletine !!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?