PREDSJEDNIŠTVO

HDZ 1990 ide dalje u pregovore s HDZ BiH

HDZ 1990
VL FOTO
19.11.2010.
u 07:50

Članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 podržali su sporazum potpisan s HDZ-om BiH

Članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 na čelu s predsjednikom stranke Božom Ljubićem održali su jučer sjednicu stranačkog Predsjedništva. Glavna tema sjednice bila je provedba izbornih rezultata nakon posljednjih općih izbora održanih 3. listopada.

Zajedništvom do ustava

U tom kontekstu najvažnije je spomenuti sporazum koji je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić potpisao s predsjednikom HDZ-a BiH o načelima reforme Ustava BiH, Izbornog zakona BiH te provedbi izbornih rezultata s općih izbora održanih 3. listopada 2010. Važno je spomenuti kako je Predsjedništvo ove stranke navedeni sporazum jednoglasno usvojilo. Naime, kako se navodi iz ove stranke, članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 su svjesni činjenice da se radi o ključnim trenucima za Hrvate u Bosni i Hercegovini te da se jedino izmjenom postojećeg Ustava može doći do jednakopravnosti hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u ovoj zemlji. Svjesni činjenice da se jedino zajedničkim nastupom Hrvata, odnosno hrvatskih političkih stranaka može doći do izmjene Ustava, Predsjedništvo ove stranke je podržalo potpisani sporazum koji se temelji na načelima Kreševske deklaracije. Iako su svi podržali potpisivanje sporazuma, tijekom sjednice su pojedini članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 izrazili sumnju u pogledu provedbe istog. Međutim, zbog činjenice da se radi o prevažnom trenutku za Hrvate u BiH, svi članovi Predsjedništva su pokazali razumijevanje i dali potporu predsjedniku Boži Ljubiću. Zaključak Predsjedništva jest da pregovore s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, a koji se temelje na već potpisanom sporazumu, treba nastaviti.

Sudjelovanje u vlasti


Nastavak pregovora vodit će se, kako doznajemo, i o eventualnom sudjelovanju HDZ-a 1990 u izvršnoj vlasti. Tijekom sjednice Ljubić je ostale članove Predsjedništva stranke informirao i o tijeku dosadašnjih razgovora s predsjednikom HDZ-a BiH te je iznesen podatak da je predizborni koalicijski partner HSP BiH upoznat sa sadržajem potpisanog sporazuma, kao i da isti podržavaju. Budući da su daljnji razgovori predsjednika dvaju HDZ-a oko sudjelovanja u izvršnoj vlasti tek najavljeni tijekom sljedećih dana, na sjednici Predsjedništva jučer nije raspravljano o ovoj temi. Spomenimo i to da je sporazum potpisan između dvije stranke naišao na veliko odobravanje kod hrvatskog naroda, što daje dodatnu motivaciju predsjednicima obiju političkih stranaka da naprave sve što je u njihov moći, kako bi se sve stavke, a naročito ona koja se odnosi na izmjenu aktualnog Ustava, što prije ostvarile i postigla jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?