Livno

HBŽ među boljima u FBiH po pitanju isplate novčanih naknada majkama

Bolnica
13.03.2013.
u 10:47

Tema proračun Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi..., za 2013. godinu

Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi HBŽ-a dr. Darko Horvat sastao se s izaslanstvom Misije OESS-a u BiH koju su činili Andrea Dabizzi, šef Ureda za ljudska prava, pravni savjetnik Hajro Pošković i službenica za ljudska prava Charlotte Helletzgruber.

Proračun Ministarstva

Tema sastanka je bila proračun Ministarstva za 2013., kao i iznosi beneficija za socijalnu zaštitu, civilne žrtve rata, izdatke za raseljene osobe, transfere udrugama, porodiljine naknade i novčanu pomoć invalidnim osobama. S tim u vezi dr. Horvat je napomenuo da će se transferi sredstava planirani za te kategorije nastojati ispuniti sukladno financijskoj situaciji u 2013., kao što je to učinjeno i u protekloj 2012. Dodao je kako će se poduzeti konkretne mjere s ciljem podizanja digniteta socijalne zaštite obitelji s djecom, konkretno na reguliranju prava na dječji dodatak. Naime, Ministarstvo u sljedećem razdoblju planira zakonski i financijski regulirati materiju dječjeg dodatka kroz Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti HBŽ koji se planira donijeti u drugoj polovici 2013. godine, kako na federalnoj, tako i na županijskoj razini.

Novčane naknade

Bila je to prigoda da se gostima naglasi da je HBŽ među boljim županijama u FBiH po pitanju isplate novčanih naknada zaposlenim ženama - majkama koje su odsutne s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta. Za ovu kategoriju su osigurana sredstva u 100 posto iznosu plaće, a za žene - majke koje nisu u radnom odnosu osigurana je jednokratna naknada za opremu novorođenčeta u iznosu od 300 maraka te po 100 KM mjesečno do navršene jedne godine djeteta. Isto tako, rečeno je da se održava dobra razina isplata po pitanju davanja beneficija socijalno ugroženim osobama kojih u županiji trenutno ima oko 780, a visina naknade za ovu kategoriju iznosi 100 KM po korisniku. Gosti su iskazali zadovoljstvo dosadašnjim radom resornog ministarstva te dali potporu provedbi Zakona o socijalnoj zaštiti HBŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?