Povučen vitalni nacionalni interes

HB županija bez proračuna zbog blokade Srba i Bošnjaka, traže preispitivanje koalicije

18.01.2017.
u 08:00

Hercegbosanska županija u 2017. je, kao rijetko kada, ušla s usvojenim proračunom od 76,2 mil. KM, no ne može ga staviti u funkciju s obzirom na to da je Klub Srba prilikom njegova izglasavanja pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, piše Večernji list Bih.

Voditi računa o općinama

U tome ih je podržao i Klub Bošnjaka te se još jednom pokazalo da, kako je istaknuo dopredsjednik Skupštine HBŽ-a Jasenko Tufekčić (SDA), parlamentarne većine u HBŽ-u nema.

Iz SNSD-a tvrde da povlačenjem pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa pri usvajanju proračuna HBŽ-a za tekuću godinu nisu željeli blokirati financijski sustav, nego natjerati HDZ BiH da shvati tko su mu koalicijski partneri i da podjednako vodi računa o svim općinama, kazao je Goran Broćeta (SNSD), načelnik Drvara, te dodao: “To nije stvar inata. Jednostavno, do sada se uvijek događalo da su općine Drvar, Glamoč i Grahovo po nekim pitanjima zapostavljene u odnosu na Livno, Tomislavgrad i Kupres i mi to više ne možemo dopustiti.

Jasenko Tufekčić objašnjava kako ih je ta činjenica zapravo i ponukala da prilikom izglasavanja proračuna suzdržanošću podrže na jedan određeni način vitalni nacionalni interes Kluba Srba te pokažu da parlamentarna većina, ako postoji, treba sjesti ili, ako ne postoji, da se kaže da ne postoji i da se onda traži nova parlamentarna većina.

Privremeno financiranje

Premda većinom glasova usvojen, proračun za tekuću godinu u ovakvim uvjetima se ne može koristiti, potvrdio je i premijer HBŽ-a Draško Dalić te dodao: “Odgovarajuća plaćanja iz 2016., a vezana uz proračun za 2016., mogu se realizirati, s obzirom na to da je i Zakonom o izvršenju proračuna čl. 18 regulirano koja sve plaćanja se mogu vršiti. Tako da je ta činjenica poznata svima onima koji govore drugačije.” Međutim, ako Ustavni sud u skorom vremenu ne odluči po tom pitanju, spas će se potražiti u donošenju odluke o privremenom financiranju. No, i tu bi moglo doći do povlačenja vitalnog nacionalnog interesa u slučaju da vladajuća koalicija u HBŽ-u - HDZ BiH, SNSD i SDA prije toga ne riješi sporna pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?