Istraga nesretnog slučaja u selu Šolaji kod Skender Vakuf/Kneževa

Grom je ubio dok je stajala ispod kišobrana i stabla

05.08.2015.
u 11:17

Nakon tragedije Biljana Marjanović (42) iz sela Šolaji kod Kneževa je pokopana, a njena susjeda Pera Stojanović (72) još je u banjolučkoj bolnici

Starica Pera Stojanović (72) iz sela Šolaji kod Skender Vakuf/Kneževa još se u banjoluškoj bolnici oporavlja od teških opeklina na grudima i trbuhu koje je zadobila prije tri dana kada ju je na livadi, nedaleko od obiteljske kuće, u jednosatnom olujnom nevremenu u nedjelju prije mraka udario grom dok je čuvale stoku sa susjedom Biljanom Marjanović (42) koja je odmah smrtno stradala. Ona je jučer pokopana na lokalnom groblju u Šolajima.

Liječnici kažu da je starica izvan životne opasnosti, a mještani još ne mogu povjerovati u zlu sudbinu koja je pogodila obitelj Marjanović o kojoj imaju samo riječi hvale.

Na mjestu mrtva

Biljanin suprug Dragomir Marjanović (48), koji je zaposlen kao policajac u Kneževu, kroz suze nam je ispričao da je u trenu izgubio najveći oslonac u životu.

- Ovo je tragedija kakvu nisam mogao ni zamisliti. Bio sam kod kuće, a Biljana me je pola sata prije pogibije zvala telefonom i rekla da je na livadi sa stokom i da se sprema veliko nevrijeme te da unesem rublje i svoju odoru. To su bile njezine posljednje riječi, a ubrzo poslije toga pozvao me je otac vičući da se dogodila nesreća - kroz suze je novinarima ispričao Dragomir dodajući da je Biljana sa staricom Perom otišla pod jedno stablo na livadi, koje mještani zovu trn, kako bi se sklonila od kiše i nevremena.

- Ispod drugog stabla, desetak metara od njih, sklonili su se moj otac i nekoliko susjeda koji su također čuvali stoku. Pera je imala kišobran koji je od udara groma uništen. Ne znamo je li munja prvo udarila u stablo, pa prešla na kišobran ili je grom izravno udario u kišobran ispod kojeg su njih dvije bile. Čim su me pozvali, odmah sam sjeo u auto i krenuo do livade koja se nalazi oko kilometar od kuće. Nažalost, Biljani nije bilo pomoći. Pokušali smo je oživiti na livadi, a i na putu do lokalnog Doma zdravlja, ali uzalud. U našoj kući je ostala neopisiva tuga - kaže vidno potreseni Dragomir.

Majka troje djece

S nesretnom Biljanom je bio u braku 27 godina i imaju troje djece - Svjetlanu (26), Slobodana (23) i Petra (20) koji su slomljeni od boli.

- Njih mi je najviše žao, u trenu su izgubili majku koja je bila stup kuće i duša od žene. Moja Biljana je rodom iz Agina Sela kod Banja Luke, a 1. rujna trebala je napuniti 43 godine. Od vjenčanja smo živjeli na ovom imanju i podizali potomstvo, a u trenu se sve srušilo - brišući suze zaključuje suprug nastradale.

Susjedi kažu kako je u nedjelju bilo lijepo i sunčano vrijeme, ali da je malo prije 18 sati počelo strašno nevrijeme.

- Nitko se tomu nije nadao, a sve je trajalo samo sat vremena, nakon čega se oluja smirila. Nakon strašne grmljavine i kiše doznali smo za tragediju. Marjanovići ničim nisu zaslužili ovakvo zlo jer su pošteni i vrijedni ljudi - kazali su okupljeni mještani navodeći da je na mjestu tragedije ostao samo kišobran u koji je udario grom. Čuli su da je Biljana nakon udara odbačena oko dva metra od drveta ispod kojeg se sklonila.

- Njih dvije su čuvale po dvije krave. Očevici su ispričali da Pera, koja je inače srčana bolesnica, od udara groma ima opekline po tijelu i da joj je odjeća pokidana. Ona je nakon udara bila svjesna i razgovarala je s ljudima koji su je odvezli u Dom zdravlja - zaključuju susjedi.

Zla kob i sveti Ilija

Mještani Šolaja ističu da ni najstariji stanovnici sela ne pamte ovakvu tragediju.

- Biljana je imala mobilni telefon, ali nitko ne vjeruje da je on, kao ni kišobran, mogao privući udar groma. Nije radila ni fizički posao, što ne treba na velike svece kakav je sveti Ilija. Ovo je bila zla kob.

Prema narodnom vjerovanju, sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ništa ne radi u polju kako se ne bi navukao njegov gnjev - prepričavali su u nevjerici mještani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije