Europska unija

Grčki spor oko statistike opasan za međunarodni paket pomoći

grcka
24.08.2016.
u 18:47

Grčki političari, uključujući i one iz vladajuće ljevičarske koalicije, tvrde da je bivši čelnik grčkog statističkog ureda Elstata Andreas Georgiou možda pomogao inozemnim kreditorima preuveličavanjem podataka o grčkom javnom dugu.

Europska unija pozvala je u srijedu Grčku da ospori navodno neutemeljene optužbe da je grčki statistički ured krivotvorio podatke o javnom dugu kako bi išao na ruku inozemnim kreditorima.

Grčki političari, uključujući i one iz vladajuće ljevičarske koalicije, tvrde da je bivši čelnik grčkog statističkog ureda Elstata Andreas Georgiou možda pomogao inozemnim kreditorima preuveličavanjem podataka o grčkom javnom dugu.

Godine 2013. protiv Georgioua je podignuta optužnica u kojoj se tvrdilo da je napuhao brojčane podatke o grčkom proračunskom manjku u 2009. godini. Slučaj je tapkao u mjestu sve dok vrhovni sud u prvoj polovini kolovoza nije ponovo pokrenuo istragu na temelju sumnji da je Georgiou manipulirao podacima o javnom dugu.

Georgiou odbacuje optužbe a prošle je godine otišao sa čelne dužnosti u grčkom statističkom uredu, na kojoj je bio pet godina, upravo na vrhuncu dužničke krize u Grčkoj i eurozoni.

Sada se u priču uplela i Europska unija, i to preko povjerenice za socijalnu politiku Marianne Thyssen, u čijoj je nadležnosti i europski statistički ured.

Naglasivši da se ne želi uplitati u rad pravosuđa, Thyssen je novinarima kazala da su optužbe na račun Georgioua de facto neutemeljene. Poručila je grčkoj vladi da mora "aktivno i javno osporavati neutemeljen dojam da se u razdoblju od 2010. do 2015. manipuliralo podacima i zaštititi Elstat i njegove zaposlenike od neutemeljenih tvrdnji".

Ako to ne učini, ionako krhka vjerodostojnost grčke države kod međunarodnih kreditora pretrpjet će još veću štetu, naglasila je europska povjerenica.

Upitana bi li to moglo ugroziti buduće isplate iz međunarodnog programa kredita, naglasila je da ne želi špekulirati ali je kazala: "Treba biti precizan i izbjeći pogrešna tumačenja jer bi to moglo biti jako opasno.

EUROSTAT je po njezinim riječima potvrdio sve grčke podatke dostavljene za mandata Andreasa Georgioua, suprotno onima koji su dostavljani u Bruxelles prije no što je on preuzeo dužnost 2010. godine, kada je Grčka po tvrdnjama partnera u eurozoni sakrila razmjere javnog duga.

Grčka je vlada odgovorila da je iznenađena pozivom Europske komisije da zauzme stav o sudskoj istrazi. Iz Atene su također poručili da poštuju neovisnost statističkog ureda Elstata.

"Komisija u pismu ističe uobičajeno načelo nekomentiranja sudskih slučajeva, koje dijeli i slijedi i grčka vlada", naglasila je u priopćenju glasnogovornica Olga Gerovasili.

"Pritom je to načelo u suprotnosti s pozivom grčkoj vladi da zauzme stav o valjanosti statističkih podataka u 2010.", dodala je.

Zajedno s potpredsjednikom EK Valdisom Dombrovskisom, nadležnim za euro, i povjerenikom za ekonomske poslove Pierreom Moscovicijem, povjerenica Thyssen pisala je u utorak i grčkom ministru financija Euklidu Tsakalotosu. Vladin glasnogovornik kazao je da je ministar Tsakalotos već odgovorio na to pismo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?