hrvatska

Grabar Kitarović: Osudimo jugoslavenski komunistički režim

Kolinda Grabar-Kitarović
Dusko Jaramaz/PIXSELL
23.08.2016.
u 18:11

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Red Stjepana Radića Nikoli Štedulu za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

"Vrijeme je da, neovisno o političkom uvjerenju, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti, a u privrženosti demokraciji i u otvorenosti povijesnoj istini, jedinstveno moralno i politički osudimo jugoslavenski komunistički režim kao totalitaran te provedemo i pravosudne korake radi utvrđivanja krivnje za najteže oblike državnoga terora u tom razdoblju", kazala je ovom prigodom predsjednica, javlja Anadolija. 

Nikola Štedul je hrvatski politički emigrant, jedan od rijetkih koji je u Škotskoj 1988. preživio pokušaj atentata od strane Udbe i predsjednik tadašnjeg Hrvatskog državotvornog pokreta. Štedul se vratio u Hrvatsku početkom Domovinskog rata gdje je nastavio svoj politički rad.

Predsjednica je danas ranije u Pazinu uručila isto, posmrtno odlikovanje, kćeri istarskog antifašista, partizanskog borca Ljubomira Drndića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije