Zamjenica generalnog tajnika NATO-a

Gottemoeller: Glavni sigurnosni izazovi na Zapadnom Balkanu dolaze iznutra

adsasd
29.03.2017.
u 12:13

Zamjenica generalnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller ocijenila je u intervjuu za portal European Western Balkans da glavni sigurnosni izazovi u regionu Zapadnog Balkana dolaze iznutra.

- Što se tiče zemalja Zapadnog Balkana izazovi su vezani za korupciju, izgradnju institucija i ustavne procese. Tako da smatram da ti izazovi dolaze iz društava Zapadnog Balkana. Također želim naglasiti da se ulažu napori kako bi se riješili ti izazovi - kazala je ona.

Smatra da je veoma bitno sve što NATO radi na izgradnji institutcija Bosne i Hercegovine.

- Naprimjer, moj šef Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO-a, posjetio je BiH početkom veljače i vratio se sa jakim utiskom konstruktivnog rada NATO-a vezano za vojsku u BiH. Kako je sam rekao, prije 20 godina postojale su tri odvojene vojske u toj regiji koje su se borile jedna protiv druge, a sada kroz obuku koju NATO pruža godinama na izgradnji kapaciteta i institucija obrane, postoji državna vojska koja je sposobna i multietnička te koja je pod uticajem vladavine prava. Mislim da je to dobar primjer kako NATO djeluje u regiji - rekla je Gottemoeller.

Naglasila je da svaka zemlja bilo gdje u svijetu mora biti sposobna sama donositi odluke kada su u pitanju sigurnosni partneri koje bira, i to je osnovni princip NATO-a.

- Iz naše perspektive, važno je da je Srbija tražila od NATO-a da joj pomogne u izgradnji njenih institucija obrane i imamo veoma dobar plan partnerstva sa Srbijom, a ako se odluče za suradnju sa Rusijom, to je njihova odluka - navela je.  

Dosta je govori o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, i to ne samo na Zapadnom Balkanu nego također u Europi, naročito u vezi s tzv. ruskom "mekom" moći putem medija i drugo. Gottemoeller, međutim, kaže da NATO ne koristi propagandu da se bori protiv Rusije: NATO pruža informacije, činjenice, daje realnu sliku i pušta ljude da sami procijene situaciju.

- To je ono što želimo naglasiti i po meni zabrinjavajuće je kako je ponekad propaganda dizajnirana samo kako bi podigla tenzije i stvorila razlike u društvima. Još jednom smatram da je to važno, da NATO pokušava da bude pošten i iskren u smislu pružanja informacija i činjenica - rekla je Gottemoeller za European Western Balkans.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?