Što nakon dviju rezolucija

Gotovo je nemoguće pomiriti federalističku i unitarističku agendu Hrvata i Bošnjaka

03.12.2014., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dragan Covic, predsjednik HDZ BiH i clan predsjednistva Bosne i Hercegovine. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25.03.2017.
u 07:00

Dvije rezolucije donesene u ovoj godini, jedna u Europskom parlamentu s 496 glasova za i 170 protiv, te enti-rezolucija federalnog Parlamenta koja je sa 70 glasova jednonacionalne, bošnjačke potpore, podijelile su javnost u BiH te u suštini pokazale kako će biti teško doći do dogovora koji se tiču političkih reformi izbornog zakonodavstva, a napose ustavnih promjena. 
Europski parlament donio je u veljači ove godine rezoluciju o napretku BiH u kojoj je pozvao na poštivanje načela federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja kao načina nadvladavanja prijepora između konstitutivnih naroda, što je izazvalo kritike većine bošnjačkih stranaka u FBiH.

Prijedlozi u Parlamentu

Na inicijativu SDP-a BiH, sve bošnjačke stranke poduprle su rezoluciju o osudi federalizacije države i entiteta “u cilju etno-nacionalnih podjela”. Hrvatski zastupnici su prije glasovanja napustili zasjedanje. Iako rezolucije nisu pravno obvezujuće, predstavljaju pokazatelj i platforme su budućih poteza bošnjačke, ali i hrvatske politike. Po objavi rezultata popisa pučanstva s podacima da Bošnjaci predstavljaju 51% stanovništva ubrzale su se provokacije većeg dijela bošnjačke politike da se Bošnjaci predstave kao većinski “vlasnici” BiH te da, zloupotrebljavajući građanski model, pojačaju majorizaciju i diskriminaciju Hrvata... Ovaj dokument je i jasna poruka s obzirom na navode rezolucije koju su prihvatile sve bošnjačke stranke da nisu spremni na “ustupke” kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda koje su im ranije predložili iz HDZ-a. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 3

DI
diferencijal
10:11 25.03.2017.

Proglasiti HRHB i sa Srbima iskoordinirati rušenje BiH.

VA
Varesak
18:51 25.03.2017.

Normalno je da je sa političarima kao što su Bakir i Dragan to nemoguće.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije