POZIV

Gospodarstvenike iz RH treba što prije dovesti u BiH

Vjekoslav Bevanda
07.04.2013.
u 11:43

Ako ulažu u Čitluk, Mostar..., posao će dobiti naši ljudi, u suprotnom gubimo

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je da bi vlasti u toj zemlji trebale snažnije raditi na privlačenju investicija iz Hrvatske nakon što uđe u Europsku uniju i napusti prostor CEFTA-e, gdje će hrvatskim gospodarstvenicima zbog carinskih opterećenja biti otežano poslovanje.

- Naša je prigoda u animiranju hrvatskih poduzetnika, jer im je BiH osnovno tržište, da otvaraju poduzeća u našoj zemlji. I političari i gospodarstvenici trebaju lobirati da hrvatski biznismeni otvaraju pogone u BiH, jer ako ih mi ne privučemo odoše oni u Srbiju”, rekao je Bevanda u intervju za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Probuditi se

Pri tome je dodao da na gospodarstvenike iz Hrvatske ne treba gledati kao na ljude koji su došli s ‘neprijateljskim namjerama’. 
- Ako otvaraju kompanije u Hercegovini, posao će dobiti naši ljudi i nije važno je li to u Čitluku, Mostaru ili bilo kojem drugom mjestu. Posla će biti za sve”, dodao je Bevanda. 
Po riječima predsjedatelja Vijeća ministara približavanje granice EU bit će iznimno korisno za BiH.

“Mi se moramo probuditi iz sna do sedmog mjeseca ove godine, jer BiH će graničiti s Europskom unijom. Bosna i Hercegovina ulaskom Hrvatske u EU dobiva otvoreno tržište prema EU za našu robu”, dodao je. 
Pri tome je upozorio da je ključno uskladiti sve standarde kakvi vrijede u Europskoj uniji kako bi se i robe biljnog i životinjskog podrijetla mogle izvoziti iz BiH, što je sada povezano s osposobljavanjem dva granična prijelaza na sjeveru i jugu zemlje. 
Premijer Bevanda je poručio da neće doći do raskida sporazuma s MMF-om, te da se prijepor oko jedinstvenog zakona za branitelje mora prije svega riješiti uvažavanjem i pripadnika udruga HVO-a.

Ne zaobilaziti HVO


- Komunikacija s braniteljskim kategorijama bila je selektivna i u Parlamentu FBiH zastupnici HDZ BiH su glasovali protiv ovog zakona. Bili su protiv jer Koordinacije hrvatskih braniteljskih udruga nisu bile konzultirane u ovom procesu - rekao je Bevanda. Pri tome je ukazao da je novac od MMF-a ‘najjeftiniji’ te da predstavlja vizu za druge financijske institucije. Gubljenjem stand by aranžmana BiH ne bi imala nikakvu alternativu . 
- Zašto bi bilo stalo MMF-u da BiH da novac kada imaju i važnijih od nas. Vidite što se događa na Cipru, rekao je predsjedatelj Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?