'The man from'

Glazbeni dokumentarac s dušom

21.02.2017.
u 10:00

Producenti nagrađivanog glazbenog dokumentarca ‘The Man From Mo`Wax’, M. J. McMahon i Brian Hoffman, bili su posebni gosti PlayUK filmskog festivala u Sarajevu, te su tom prilikom porazgovarali s nama.

Desetogodišnji rad

“Mislim da je fantastična stvar što smo ušli u selekciju toliko velikih festivala, gostovanje u Sarajevu je velika čast, dobili smo više nego što smo se ikada nadali da ćemo uspjeti s ovim filmom.

James Lavelle ima fanove diljem svijeta i to osjetimo kada napunimo dvorane u raznim gradovima gdje smo gostovali”, rekao je McMahon.

Autori su objasnili kako su na dokumentarcu o legendi britanske glazbene scene 90-ih Jamesu Lavelleu radili punih 10 godina. Film prati Lavelleovu karijeru od samog početka, kada je kao tinejdžer pokrenuo uspješnu izdavačku kuću Mo`Wax, prati njegov ljudski i glazbeni razvoj kroz bend UNKLE koji ga je proslavio diljem svijeta, pad u pakao alkohola i droge zbog neuspješnih kasnih albuma i financijske krize u koju je zapao, te završava trijumfalnim povratkom.

“James je vidio film, iskreno, bez njega ne bi uspjeli, bio je važan dio procesa, rekao je da želi napraviti iskren dokumentarac, ne neki koji bi ga kao reklama prikazivao u najboljem svjetlu”.

Autori predvođeni redateljem Mattom Jonesom uspjeli su doći do više od 700 sati snimljenog arhivskog materijala, osigurali su prava na korištenje sve glazbe koju je Lavelle snimio i producirao te su došli do brojnih sugovornika iz svijeta glazbe s kojima je Lavelle u svojoj bogatoj karijeri surađivao, poput Thoma Yorkea iz Radioheada, Josha Hommea iz benda Queens of the stone age, repera Grandmaster Flasha, D.J. Shadowa, Iana Browna iz benda Stone roses, umjetnika Future i mnogih drugih.

Keith Flint iz skupine Prodigy jedini je koji je zbog neriješenih razmirica s Lavelleom odbio biti dio filma.

Na pitanje tko je od zvijezda koje su za film intervjuirali ostavio najbolji dojam, odgovorio je Hoffman:

“Za mene je Josh Homme bio najbolji i najzanimljiviji od svih sugovornika, iako je zvijezda, bio je topao, skroman i iskren. Pričao je o Jamesu kao o članu obitelji, a tretirao je i nas kao članove obitelji”.

Prijatelji i neprijatelji

Film je prije nego što krene u svjetsku distribuciju na festivalskoj turneji, a premijerno je prikazan na čuvenom teksaškom SXSW festivalu.

Osim dokumentarističke vrijednosti koja kroz brojne arhivske snimke i svjedočanstva suvremenika, prijatelja i neprijatelja Jamesa Lavellea opisuje jedno glazbeno razdoblje, snaga filma je i u sjajnoj montaži, režiji i odličnom izboru soundtracka, sugovornici su nadahnuti, opušteni i često duhoviti, čak i kada su teme ozbiljne. Kritičari najčešće uspoređuju film s kultnim hitovima “This Is Spinal Tap” i “24-Hour Party People”.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?