Na pomolu konačni dogovor

Glavni odbor podržao Izetbegovića da nastavi razgovore s SBB o ulasku u Vladu

bakir
Avaz
09.10.2015.
u 20:49

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas na sastanku je podržao trenutni rad Vijeća ministara i Vlade Federacije.

U izjavi nakon sjednice SDA rečeno je kakoje nakon godina zastoja deblokiran europski put BiH.

Podsjeća se da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, donesen plan reformi čija provedba je počela, a pruža uvjete za BiH da podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU.

Glavni odbor posebno pozdravlja predanost izvršne vlasti, kao i županijskih vlada na poboljšanju cjelokupngo poslovnog okruženja u zemlji.

- Ovdje su posebno svjesni omogućiti izvoz bh. proizvodi u EU, usvajanje Zakona o radu Parlamenta FBiH, kao i potpore za zapošljavanje mladih u Federaciji - navodi se u priopćenju. Dodaje se da je posebno važno da se, u ovom trenutku, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, u FBiH ima više oko 6.000 zaposlenih, s tendencijom daljnjeg rasta.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih nadležnih institucija u BiH da su plaće u javnom sektoru su prikladne za teške gospodarske i socijalne situacije u skladu sa jasnim parametrima da je SDA ranije usvojenih.

Članovi Glavnog odbora podržali su razgovore predsjednika SDA i SBB Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića s ciljem uspostavljanja stabilnog parlamentarnu većinu u BiH.

- Ostaju predani koaliciji sa Savezom za promjene u RS-u na državnoj razini, kao i prethodnoj suradnji s Stranka za BiH i A-SDA. Glavni odbor daje punu podršku predsjedniku stranke Bakira Izetbegovića da nastavi razgovore radi ulaska SBB-a u vladu - rekao je u SDA priopćenju.

Glavni odbor SDA je izrazio zabrinutost zbog iznimno loše stanje i položaj Bošnjaka u RS, posebno sve češćih napada na povratnike, njihove imovine i bogomoljama.

Stranka Vlade RS entiteta potrebne za učinkovito zaštititi Bošnjake povratnike od diskriminacije, javno osuditi sve napade na povratnike u ovom entitetu, da njegove izjave ne pridonose stvaranju loše klime i netolerancije, sigurnosnih vlasti pružiti zaštitu povratnicima.

Pogotovo da je njihova dnevna prisutnost u mjestima gdje žive povratnici, dopuštaju bošnjački povratnici zapošljavanje u upravnim i pravosudnim organima i tijelima entiteta, u skladu s Ustavom i zakonom, osobito u policijskoj strukturi u popisu stanovništva 1991. godine.

Glavni odbor SDA zahtijeva da diskriminacija bošnjačka djeca u školama u RS konačno prestane i da bi proučavanje bosanskom jeziku.

SDA ističe ne samo zaključak međunarodne zajednice da je pitanje iz službenih jezika u BiH riješenih Daytonskim mirovnim sporazumom.

SDA će sve ustavne i zakonske mjere koristiti kao i sve institucionalne mehanizme za zaštitu pravne bitke za prava i interesa Bošnjaka i svih ostalih na obrazovanje na materinjem jeziku.

Glavni odbor SDA podržava stav stranke da se, dok se više normalnih uvjeta za obavljanje redovne nastave u školama u RS, Savezna vlada kroz kantona istrazi mogućih alternativnih oblika financiranja obrazovanja u obrazovnim centrima za djecu u Konjević Polju i Vrbanjci kao i drugim mjestima gdje se ukaže potreba.

Glavni odbor SDA osudio je napade na bošnjačke povratnike u Tomislavgradu i Čitluku, te poziva vlasti u kantonima poduzeti mjere kako bi se takvi i slični slučajevi ne događaju.

Glavni odbor SDA podržao je odluku stranke da se formira tim na čelu s zamjenikom FBiH Meliku Mahmutbegović zadatak da zaustavi sve kantona u skladu s Ustavom FBiH, posebno kada je u pitanju ime službenih jezika.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA osuđuje odluku RS o održavanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva.

- Poziva OHR da odmah koristiti svoj Daytonski mehanizama i ukidanje odluka, i njegovi glumci, na čelu s Miloradom Dodikom sankcija - navodi se u priopćenju.

Glavni odbor SDA smatra da je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa ne može se održati pod prijetnjom referenduma.

SDA smatra da je odluka o referendumu mora odmah ukinuti i strukturirani dijalog nastaviti kako bi se osigurala učinkovita i funkcioniranje pravosuđa. Oni ističu da je neprihvatljivo da se bilo smanjenja postojeće nadležnosti Suda i Tužiteljstva.

Glavni odbor SDA odbacuje najnovije zagovaranja Hrvatska narodna skupština u vezi daljnje etničke i teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine.

- Budućnost ustavne reforme mogu samo upravljati reintegracije Bosne i Hercegovine, a ne njegovu dodatnu razgradnju - ističu u SDA.

Središnji odbor stranke odbacuje nagađanja o navodno postignut dogovor za Mostar Statuta Grada, navodeći da su tvrdnje.

- Do sada nije postignut je dogovor i stav SDA u odnosu na ovo pitanje ostaje nepromijenjena i definirana 6. kongresu stranke. Zalažemo se za jedinstvenu grada Mostara s nekoliko lokalnih vlasti i lokalne rotacije gradonačelnika svake četiri godine - rekao je u saopećnju.

SDA traži jednakost svih. Ovi stavovi SDA će biti predstavljeni i zastupljeni preko svojih predstavnika u međusektorske radne skupine za izmjene i dopune Izbornog zakona u dogovoru s Gradskom odboru SDA Mostara i ŽO SDA.

Glavni odbor SDA podržava stajalište Predsjedništva SDA na pitanjima vezanim za SDA Kluba u državnom parlamentu riješiti dijalogom unutar organa stranke.

Glavni odbor SDA usvojio je Odluku da se Selmo Cikotić imenuje za predsjednika Vijeća SDA i Nermin Kapetanović potpredsjednik. Upravitelji tehničkih odbora Vijeća kao i članove ovog tijela će imenovati predsjedništva stranke, rečeno je iz Odjela za odnose s javnošću SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije