STAV EU-a

Füle dao potporu TV kanalu na hrvatskom jeziku

'stefan fule'
Foto: ''
08.01.2014.
u 10:23

Nakon tri mjeseca čekanja eurozastupnica Dubravka Šuica dobila je pozitivan odgovor

Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Füle podržao je osnivanje TV kanala na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini. On je ovaj stav iznio u odgovoru hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Dubravki Šuici koja je još u listopadu postavila pitanje “Kada i kako će Europska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku”. Nakon tri mjeseca čekanja dobila je pozitivan odgovor. U odgovoru Štefan Füle ističe se da je Komisija stavila poseban naglasak na provedbu presude u predmetu “Sejdić - Finci” te da je upoznata s time da je u siječnju 2013. godine u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine podnesen nacrt zakona zbog pokretanja programa na hrvatskom jeziku, ali nije postignut dogovor te nacrt nije predan Parlamentu.

Potreban konsenzus

U odgovoru se također naglašava da nadležna tijela u BiH trebaju postići konsenzus po tom pitanju. U zaključku odgovora stoji: “Komisija smatra da je poboljšanje javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga neophodno i u interesu svih državljana Bosne i Hercegovine te svih etničkih skupina”. Zastupnica Šuica jučer je poručila kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini u neravnopravnom položaju te bi televizijski kanal na hrvatskome jeziku bio samo mali korak prema pravoj konstitutivnosti Hrvata u BiH. - Naši sunarodnjaci u BiH su i trajna briga i HDZ-ovih europarlamentaraca te ćemo nastaviti podržavati europski put BiH jer daljnja su stabilnost i razvoj ove države mogući samo kroz europske integracije. U EU-u čak i manjine imaju pravo na televizijski kanal na vlastitome jeziku, a BiH će morati odlučiti želi li slijediti europski put”, naglasila je zastupnica Šuica. Dodala je kako je televizijski kanal na hrvatskom jeziku potreban kako bi Hrvati postojali kao narod u Bosni i Hercegovini. - Koji je smisao naroda ako on nema pravo koristiti svoj jezik, tradiciju i običaje - pitala je europska zastupnica Dubravka Šuica.

EU poslao poruku

Ona nam je jučer u telefonskom razgovoru rekla kako je s ovim odgovorom Europska unija poslala jasnu poruku o tome kakva prava Hrvati trebaju imaju u BiH i kako ta prava u konačnici moraju biti ostvarena. - Mi smo kroz svoj rad aktualizirali pitanje Hrvata u BiH. Željeli smo da Europa dobije jasniju sliku o kršenju prava Hrvata u BiH i pošalje poruku kako ovaj problem treba riješiti. Nemamo mehanizama da pomognemo dalje rješenje ovoga pitanja, ali nadam se kako će poruke iz Europske unije biti ozbiljno shvaćene - zaključila je Šuica. Inače, usvajanje zakonskih akata koji bi omogućili formiranje kanala na hrvatskom jeziku zaustavio je u Vijeću ministara SDP. Upravo na ovom pitanju Lagumdžijina stranka je pokazala svoje odnose prema Hrvatima i strankama koje imaju legitimitet predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Sada je u Europska unija ukazala na ozbiljnost ovoga problema.

Ključne riječi

Komentara 1

1H
1hrvatska2
16:27 08.01.2014.

Nitko nam nece nista dati iako nam pripada,sami se moramo izboriti svojom ustrajnoscu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije