25. obljetnica

Franjevačka galerija Široki Brijeg proslavila srebrni jubilej

Franjevačka galerija Široki Brijeg
06.10.2015.
u 21:03

Galerija je poznata po učestalosti likovnih izložaba i drugih kulturno-umjetničkih događanja

Franjevačka galerija Široki Brijeg u utorak navečer proslavila je 25. obljetnicu svog djelovanja. 

Pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, održana je svečanost obilježavanja srebrenog jubileja te je tim povodom otvoren stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti s oko 230 izložaka. 

Važno je naglasiti kako su osnivači Franjevačke galerije imali uzore u franjevcima koji su, u još težim okolnostima, uz ulogu duhovnika preuzeli uloge prosvjetitelja i nositelja svekolikoga napretka. Tako su prvi visokoškolski studij u BiH, pod imenom Theologia domestica, otvorili 1867. godine, a osnovno i srednjoškolsko obrazovanje podizali na najvišu moguću razinu.

Osim spomenutoga, na poticaj i uz mnogostruku pomoć Franjevačke galerije, 1996. godine osnovana je Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Inače, Galerija je poznata po učestalosti likovnih izložaba i drugih kulturno-umjetničkih događanja (kao što su: koncerti, predstavljanje knjiga, projekcije dokumentarnih filmova, šahovski turniri, satovi praktične nastave, diplomski ispiti…). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije