pariz

Francuska produljila izvanredno stanje do srpnja

izvanredno stanje
ap
10.12.2016.
u 15:16

Francuska vlada je na sjednici u subotu prihvatila nacrt zakona o produljenju izvanrednog stanja koje je na snazi nakon krvavih napada 13. studenog 2015. u Parizu do 15. srpnja 2017., pošto se završe predsjednički i parlamentarni izbori.

Vlada će "zatražiti od parlamenta da produlji izvanredno stanje na još sedam mjeseci, točnije do 15. srpnja", rekao je premijer Bernard Cazeneuve, nakon sjednice koja je iznimno održana u subotu.

Dva kruga predsjedničkih izbora održat će se 23. travnja i 7. svibnja 2017., a parlamentarnih 11. i 18. lipnja.

"To razdoblje predizborne kampanje koju će, po običaju, obilježiti brojni sastanci i javni skupovi, može na žalost donijeti veći rizik od napada", upozorio je bivši ministar unutarnjih poslova koji je u utorak preuzeo premijersku dužnost nakon ostavke Manuela Vallsa.

"Drugo, produljivanjem izvanrednog stanja nakon izbora dajemo predsjedniku republike i parlamentu koji će biti izabrani na sljedećim izborima,  dosta vremena za procjenu stanja prije odluke o eventualnom dodatnom produljenju", dodao je.

O tekstu će u utorak raspravljati Narodna skupština a u četvrtak Senat. Izvanredno stanje koje je predsjednik Francois Hollande uveo 13. studenog 2015. nakon napada u Parizu i okolici u kojima je poginulo 130 ljudi, produljivano je četiri puta, zadnji put nakon napada u Nici 14. srpnja (86 mrtvih).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?