Obnova nakon poplava

Francuska pomaže obnovu tri institucije kulture u BiH

Claire Bodonyi
04.02.2016.
u 11:28

Kultura je "temelj" svakog društva i zbog toga je vlada Francuske donijela odluku pomoći obnovu triju institucija kulture koje su uništene u poplavama prije 18 mjeseci u Maglaju, Doboju i Šamcu u iznosu od milijun eura, kazala je veleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi.

To je izjavila na današnjem sastanku "Dekonstrukcija/Rekonstrukcija: BiH, Laboratorij Europe" na kojem su predstavnici Veleposlanstva Francuske u BiH, UNESCO-a i Francuskog instituta "Like" razgovarali o tome na koji način kultura pospješuje povezivanje i razvoj teritorije.

Veleposlanica Bodonyi je naglasila da kultura ne bi smjela biti korištena za političke ciljeve te da je Francuska na međunarodnoj razini uvijek bila veliki prijatelj kulture.

Između ostalog, istaknula je da će sudionici ovog sastanka razgovarati i o temi da se Sarajevo kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine

Namjera vlade Francuske, dodala je, nije samo da obnovi ove institucije već da pomogne BiH da osposobi građane da koriste i europska sredstva i instrumente.

Šef UNESCO-ovog ureda u Sarajevu Siniša Šešum kazao je kako je današnji program dio velikog projekta koje je vlada Francuske odobrila za pomoć pri revitalizaciji kulturnog sektora koji je dijelom uništen u poplavama 2014.

- Nismo se zaustavili na fizičkoj obnovi objekata koji su bili oštećeni, već želimo revitalizirati cjelokupni kulturni sektor, jer smatramo da kultura na pravi način može pridonijeti razvoju zajednica koje su pogođene poplavama, pojasnio je. Ovim povodom, članovi Mreže Like boravit će sutra u Doboju i Maglaju te se sastati s kulturnim djelatnicima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije