PREGOVORI STRANAKA HDZ BiH i SDA traže nove partnere

Formiranje nove vladajuće većine u Federaciji tek u rujnu

covic
Foto: VL FOTO
30.06.2015.
u 10:08

Čović je rekao kako priželjkuje SBB u vlasti jer bi onda vladajuće stranke imale stabilnu većinu. Čeka se reakcija bošnjačkih stranaka

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako je razgovarao jučer s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i da će u idućih 10 dana uslijediti pregovori o uspostavljanju vlasti s drugim zainteresiranim strankama u FBiH. - Razgovarali smo o uspostavljanju vlasti u Federaciji BiH i županijama, o njenom funkcioniranju i nefunkcioniranju i dogovorili da se mora završiti priča o Mostaru i formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, i to u ovom tjednu, naglasio je Čović i dodao da je predmet njegovih razgovora s Izetbegovićem bio dogovor s kojim će strankama razgovarati i koje bi mogle činiti dio parlamentarne većine u FBiH. Upitan da kaže s kim će razgovarati, Čović je rekao kako će to biti sa svima onima koji na sličan način vide odnose u BiH. - To su za mene dvije - tri ‘male stranke’ koje su već iskazale interes da budu dio parlamentarne većine u FBiH. Među njima je i Stranka za BiH, istaknuo je Čović.

On je rekao kako će svakako razgovarati sa SBB-om jer bi ta stranka bila najpoželjnija kao partner zbog toga “što bi onda imali čvrstu parlamentarnu većinu”. Na pitanje koliko dugo će FBiH čekati na novu parlamentarnu većinu, lider HDZ BiH je rekao da će to sigurno biti rujan jer “nije moguće prije”. Sve se zakompliciralo onda kada je Demokratska fronta odbila provesti koalicijske dogovore. Teško se oteti dojmu kako je sve pomno planirano kako bi pobjedničke stranke imale što manje vremena u mandatu za saniranje katastrofalnog stanja koje je naslijeđeno od platformaške vlasti. Ako nova većina bude oformljena tek u rujnu, to bi značilo kako je već izgubljeno godinu dana u pregovorima političara.

Komentara 1

BR
brodarevac
09:31 01.07.2015.

Kad su ministri iz HDZa izašli iz vlade to je bio demokratski cin a sad DF opstruira reforme na putu ka EU. Jadno je da mu je dato da on pravi koalicije i bira svoje partnere kriminogene Radojčića i Dodika sa njima se tu najlakše dogovori. Izetbegović nezna ni kud je pošao ni gdje se nalazi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?