Počinju pregovori

Financijski kolaps ne dođe li milijarda KM u BiH od MMF-a

Euro
13.07.2012.
u 09:17

Entitetske vlasti nisu spremne na velike uštede u godini izbora

Vlasti BiH teško mogu uskladiti svoje prihode i rashode, odnosno javnu potrošnju koja je dovela do ozbiljnih poremećaja koji se nadoknađuju zaduživanjima kroz izdavanje obveznica ili pak pokušaje sklapanja novog sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom koji je upravo zbog nespremnosti na reforme krajnje neizvjestan. Ako se ne postigne dogovor s MMF-om do kraja godine izvjestan je financijski slom jer neće biti novca ni za plaće zaposlenika.

Nije samo FBiH

Iako se u javnosti stekao dojam kako je jedino FBiH problem oko sklapanja novoga aranžmana, koji se procjenjuju na milijardu maraka, po navodima visokih dužnosnika uključenih u pregovore, i vlasti Republike Srpske teško će biti u stanju uskladiti vrlo rigorozne zahtjeve MMF-a. Naime, kronični problemi s uštedama koje uključuju smanjivanje plaća, mirovina, izdvajanja za socijalni sektor dolaze u najgore moguće vrijeme – općinskih izbora kada nijedna stranka na vlasti, ali ni one u oporbi neće biti spremne oduzeti dio stečenih prava ili pak smanjiti plaće, mirovine, konsolidirati mirovinske i fondove socijalne i zdravstvene zaštite. Upravo to je cijena koju traže predstavnici MMF-a. 
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je, međutim, kako ipak očekuje da će entiteti ispoštovati uvjete koje im postavi MMF navodeći da se radi o najpovoljnijem novcu koji bi mogao poslužiti za oporavak, provedbu strukturalnih reformi, strane investicije i konačno pokretanje gospodarstva. Pri tome je naveo da je Vijeće ministara već ispunilo obveze na državnoj razini. Najveći će posao po njemu biti na entitetskim vladama Federacije BiH i Republike Srpske. Ove vlade moraju se. po njemu. što je moguće prije obvezati na provedbu potrebnih reformi kako bi BiH dobila novi aranžman. To bi po njemu omogućilo i da zemlja bude u mogućnosti koristiti ranije obećana sredstva Svjetske banke i Europske komisije.

Naplata 2015.

Problem je utoliko veći što bi zajedno s novcem kojega bi trebali dobiti, entitetske vlasti trebale provesti jednake mjere štednje kao na razini države. Vlada Federacije BiH se u međuvremenu kupujući socijalni mir nastavila zaduživati čime će u potpunosti uništiti perspektivu ovoga entiteta te odgoditi crni scenarij. Naime, preko Federalnog ministarstva financija Vlada je otiskala državne obveznice u iznosu od 280 milijuna maraka koje će na kraju morati isplatiti s lihvarske kamate. Ovaj iznos će doći na naplatu 2015. godine, kada će FBiH, odnosno porezni obveznici, plaćati grijehe neuspješne vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?