Ivo Gregurević i Iljo Benković

Filmska revija u Orašju može početi

01.09.2016.
u 08:00

Razgovarali smo s glavnim “krivcima” za festivalska događanja u Orašju. Dvojica Iva (Gregurević i Benković) malo vremena imaju za razgovor uoči podizanja filmskog zastora u povodu 21. izdanja Dana hrvatskog filma u Orašju. Ipak, za medijski pokrovitelj “Večernji list” rado su odvojili bar malo vremena, piše Većernji list BiH.

Zaljubljenici u film

Gregurevićeva zaljubljenost u filmsko platno i festival u Orašju nema granica, a ta ljubav ne prestaje ni nakon dvadeset godina upornog, pa i mukotrpnog rada da održi festivalsku tradiciju unatoč uvijek problematičnim financijama. Ljubavlju prema svojem rodnom kraju sve nadoknađuje. Godine su se nanizale, a festival je izrastao u respektabilnu regionalnu manifestaciju, događaj koji se ne propušta ako ste u svijetu filmske industrije.

Festival je ušao u treće desetljeće svoga postojanja. Osvrnimo se na proteklih dvadeset godina festivala?

Gregurević: - U proteklih 20 godina uspjeli smo u Orašje dovesti gotovo sve što je od igranih filmova proizvela hrvatska filmska produkcija te smo na takav način orašku publiku učinili privilegiranom. Iza nas je 20 godina u kojima smo se uvijek i iznova radovali filmskim danima i kroz koje su prošli gotovo svi koji se bave filmom. Svi koji dođu u Orašje jednako su mi dragi i uvijek je teško odabrati i nagraditi posebne. Ipak, moramo istaknuti one koji su dali veliki doprinos razvoju hrvatskog filma. Posebnost ovoga festivala je što dodjeljuje priznanja u vidu Zlatnog dukata. Svaka naša odluka čvrsta je u temeljima kao drvo višestoljetnog hrasta abonosa koje Posavci daruju u posebnim i osobitim prigodama. Nadam se da će i ova kulturna manifestacija doprinijeti da se održe duh i snaga posavskog čovjeka.

Dvojica Iva

Predsjednik Organizacijskog odbora revije filma Iljo Benković ne skriva zadovoljstvo što je dan prije otvorenja organizacijski sve spremno za doček gostiju i projekcije filmskih ostvarenja.

Je li sve spremno za početak manifestacije?

Benković: - Na ovaj festival ne ulazi se preko crvenog tepiha, već iz zaljubljenosti u film i iz poštovanja prema našem Ivi, velikom glumcu i mojem prijatelju. Drago nam je što naš Ivo ima takav autoritet među svojim kolegama da njegov poziv u pravilu svi prihvaćaju. Tijekom 20 godina oraškoj publici naklonili su se gotovo svi poznati glumci i redatelji, međutim, to nije okupljanje privilegiranih, već je u osnovi festival zamišljen kao druženje glumaca s Posavljacima.

Festivali uz rijeku Savu

Svaka godina donosi posebnost festivalu. Čak ni 2014. nije preskočena unatoč poplavnoj tragediji Posavine, već je održana, kao i u ratnom vremenu kada je pod zvucima granata Ivo Gregurević inzistirao na održavanju projekcija.

Što na festivalu možemo očekivati ove godine?

Gregurević: - U poplavnoj godini festival smo održavali pod motom “Ne može nam ni poplava ništa”, a ni ove godine ponovno ne nedostaje posebnosti. Kako su gotovo svi festivali vezani uz rijeku Savu, i ove godine festivalsko druženje organiziramo tik uz rijeku u prelijepom ambijentu na obali uz novosagrađeni hotel vlasnika Drage Živkovića, potvrđenoga prijatelja filmskog festivala u Orašju.

Živković je posavski gospodarstvenik, inače dugogodišnji festivalski sponzor, koji Dane hrvatskog filma u Orašju prati od osnivanja pa je za takvu privrženost festivalu nagrađen Zlatnim dukatom, posebnom festivalskom nagradom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?