American sniper

Filmska priča o čovjeku koji je snajperom sijao strah u Iraku

sniper
19.01.2015.
u 13:14

Chris Kyle bio je najuspješniji američki snajperista u povjesti. Ubio je 255 ljudi, a Pentagon je potvrdio njih 160.Njegov prvi hitac bio je namijenjen ženi koja je ispod ogrtača otkrila bombu namijenjenu američkim vojnicima prilikom ulaska u jedno iračko selo. Isprva je oklijevao, ali je Kyle ipak potegao obarač."To je bila moja dužnost i ne kajem se. Moj metak je spasio nekoliko američkih života koji su vrijedili puno više nego uvrnuta duša te žene", rekao je Kyle koji tada nije ni pomišljao da će postati naličje američke jedinice Navy SEAL. Kyle se kajao samo zbog činjenice da nije mogao ubiti više. Njegov prvi hitac se desio u vrijeme kada nije bio dovoljno istreniran, a nakon pokazivanja svoje kontroverzne vještine otisnuo se u školu pod nadzorom najelitnije jedinice američke vojske. Kyle je ubrzo naučio da je pucanje samo jedan dio treninga te da mu nedostaje ono najvažnije – strpljenje. Njegov učitelj je pomislio da će mu duhan za žvakanje pomoći pri opuštanju, a odluka se ubrzo pokazala uspješnom. Uz povremeni odlazak kući, Kyle je u Iraku proveo šest godina. Godine 2009. se umirovio, ali je sa sobom ponio sjećanja na rat koja su utjecala na njegov brak i odnose sa prijateljima i obitelji. Posttraumatski stresni sindrom je uzrokovao njegovu smrt. Naime, u februaru 2013. godine njega i prijatelja Chada Littlefielda ubio je armijski kolega Eddie Ray Routh, koji je patio od PTSP-a. Od petka u svjetskim kinima igra film "American Sniper“ koji priča njegov život kroz dramu Clinta Eastwooda, a Kylea utjelovljuje Bradley Cooper koji je nedavno i zvanično nominovan za Oscara.

Ključne riječi

Komentara 4

ZI
ziko555
20:23 19.01.2015.

Film je osrednji. 7/10 Nije bas prava americka sraćka, zahvaljujuci Eastwoodu ipak je polusraćka.

ZG
zg223
13:17 20.01.2015.

svejedno je bio najbolji u svom poslu pa valjda zasluzuje i film kad vec postoji jedan sa njemcem i rusom.

Avatar dr.mg.sc
dr.mg.sc
20:19 19.01.2015.

Uz svo oruzje koje ameri imaju,najjace im je medij,reklama i prikazivanje Amerike samo u najboljem svjetlu. Oni nas uvjere da je ovaj snajperist legenda iako je otisao u tudju zemlju i ubijao od djeteta preko zena,do vojnika.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije